Χατζηγιάννης: Διαφοροποιημένο το πλάνο του Συνεργατισμού εδώ και καιρό

InBusinessNews  13/02/2018 15:05
Χατζηγιάννης: Διαφοροποιημένο το πλάνο του Συνεργατισμού εδώ και καιρό

Χατζηγιάννης: Διαφοροποιημένο το πλάνο του Συνεργατισμού εδώ και καιρό

InBusinessNews  13/02/2018 15:05
Ξεπερασμένα νέα χαρακτήρισε ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης την τοποθέτηση κατά πόσον έχει διαφοροποιηθεί ο στόχος του Συνεργατισμού για ένταξη στο ΧΑΚ μετά και την ανακοίνωση για έκδοση καλυμμένων ομολόγων και ένταξη τους στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως «το πλάνο του Συνεργατισμού έχει διαφοροποιηθεί εδώ και καιρό και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού έχουμε κινηθεί εδώ και καιρό σε μία άλλη κατεύθυνση που να ταιριάζει με τους δικούς μας σχεδιασμούς, αλλά τολμώ να πω πως σε ό,τι αφορά το πλάνο ιδιωτικοποίησης αυτό θα εξαρτηθεί και από το πλάνο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και επομένως οι διάφοροι σχεδιασμοί που κάνουμε θα καθορίσουνε επακριβώς το συγκεκριμένο οδικό χάρτη ιδιωτικοποίησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες κάνουμε συμπεριλαμβανομένου και αυτής με την Barclays Capital βοηθάνε τον Συνεργατισμό να προχωρήσει μπροστά με ένα καθαρά διεθνή προσανατολισμό». Ερωτηθείς κατά πόσον έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα ένταξης στο ΧΑΚ, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως η εισδοχή ενός οργανισμού μετά την ιδιωτικοποίηση του σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο παραμένει στο τραπέζι. Περισσότερες όμως λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως πιθανή άντληση κεφαλαίων θα γίνει μέσω της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».
 
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των καλυμμένων ομολόγων σε συνεργασία με την Barclays Capital ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως η εν λόγω ενέργεια δείχνει ότι ο προγραμματισμός στον Συνεργατισμό συνεχίζει και τρέχει με αμείωτο ρυθμό. «Αυτό το πρόγραμμα το τρέχουμε μαζί με την Barclays Capital. Το πρόγραμμα έχει αρχίσει και υλοποιείται από τον περασμένο Δεκέμβριο και σκοπό έχει να δημιουργήσει αυτό το πρόγραμμα και να εισαχθούν τα καλυμμένα ομόλογα στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου. Επιπρόσθετα λόγο της καλής ποιότητας του ενεργητικού μας  στοχεύουμε να πάρουμε και χρηματοπιστωτική αξιολόγηση που να είναι σε επενδυτική βαθμίδα».
 
Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι ο Συνεργατισμός ως είθισται λόγω του μεγέθους και ως μία ευρωπαϊκή συστημική και μεγάλη τράπεζα ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνε και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες όσον αφορά την διαφοροποίηση της χρηματοδότησης του. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στοχεύουμε και σκοπεύουμε σε μια χονδρική χρηματοδότηση μέσα από τις διεθνείς αγορές. Αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ανάγκη λόγω της μεγάλης μας ρευστότητας, αλλά το θεωρούμε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτοπεποίθησης του Συνεργατισμού, αλλά και παρουσίας πλέον στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Είναι δηλαδή και διαδικασία η οποία δημιουργεί μεγάλη ορατότητα για τον Συνεργατισμό και δένει επίσης πάρα πολύ καλά και με το έργο που τρέχουμε με τη Citigroup που εκεί είναι το έργο της ιδιωτικοποίησης.
 
Αυτό δείχνει μία σιγουριά και μία αυτοπεποίθηση για τον Συνεργατισμό και την ίδια στιγμή, ακριβώς λόγω του μεγέθους του Συνεργατισμού και έχουμε προχωρήσει σε κάποιες αναπροσαρμογές όσον αφορά την εγχώρια καταθετική βάση  και συγκεκριμένα έχουμε μειώσει τα επιτόκια για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές στο 0%.
 
Κληθείς να σχολιάσει τους ψιθύρους και της φημολογίες για τον Συνεργατισμό, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως εμείς απαντάμε με έργα, με ένα συνεχή προγραμματισμό και όπως έχετε δει με το έργο των καλυμμένων ομολόγων με την Barclays, ολοένα και βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά. Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η κίνηση σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε πως η έκδοση καλυμμένων ομολόγων είναι συνοδευτική και συμπληρωματική της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του Συνεργατισμού.
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας