IronFX: Σκοπιμότητες και προσπάθεια δυσφήμισης πίσω από την απόφαση

Νομικά εσφαλσμένο, ανακριβές και δυσφημιστικό στο σύνολό του για την εταιρεία χαρακτηρίζει η IronFX Global το περιεχόμενο της διοικητικής απόφασης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ), περί καταχρηστικών ρητρών σε σύμβαση παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών της IronFX Global.

Η εταιρεία βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση, τονίζοντας ότι επιχειρείται η δυσφήμισή της.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι «η IronFX εξασφάλισε πληθώρα νομικών γνωματεύσεων από νομικές εταιρείες διεθνούς κύρους, που καταδεικνύουν την πλήρη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς MiFID».

Προσθέτει ακόμα ότι όλες οι γνωματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και γνωμάτευσης από κορυφαίο Βρετανό νομικό σύμβουλο (Queen’s Counsel), επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, σε περίπτωση που πελάτες της παραβιάζουν όρους και προϋποθέσεις της σχετικής σύμβασης. 

Διαβάστε ακόμα: Καταχρηστική ρήτρα σε συμβόλαια της IronFX Global

Σημειώνεται ακόμα ότι η εταιρεία εξήγησε επανειλημμένα τη θέση της στην ΥΠΚ, προσκαλώντας στελέχη της σε συνάντηση στα γραφεία της IronFX, προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τις σχετικές γνωματεύσεις. «Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της εταιρείας, καμία συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε», διευκρινίζεται. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Εταιρεία ενημέρωσε την ΥΠK ότι είναι αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ότι οι υπηρεσίες της διέπονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, λέει η IronFX, οι παραλήπτες των υπηρεσιών, δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζονται στην κυπριακή νομοθεσία, βάσει της οποίας η ΥΠΚ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση. «Αντίστοιχη περίπτωση εξετάστηκε από τρία διαφορετικά δικαστήρια στην Ουγγαρία, τα οποία αποφάνθηκαν ότι οι παραλήπτες των επενδυτικών υπηρεσιών δεν θεωρούνται «καταναλωτές» όπως ορίζεται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία», σημειώνει ακόμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «η εταιρεία εξήγησε στην ΥΠΚ πως η συγκεκριμένη πρόνοια, στην οποία γινόταν αναφορά, δεν ισοδυναμεί με ενέργειες «κατά το δοκούν», καθότι σε περιπτώσεις παραβάσεων οι οποίες πλήττουν τα συμφέροντα της εταιρείας, η εταιρεία δικαιούται να υλοποιήσει ενέργειες οι οποίες να είναι δίκαιες, αναγκαίες και σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθεσίες, όπως επιβεβαιώνεται από τις προαναφερθείσες νομικές γνωματεύσεις». Σύμφωνα με την IronFX, η εταιρεία εξήγησε, επίσης, στην ΥΠΚ πως οι αποδέκτες των υπηρεσιών της, εγγράφονταν στο σχέδιο ωφελημάτων, κατόπιν δικής τους βούλησης και επιθυμίας. 

«Εκείνο που έχει διαφύγει της προσοχής της ΥΠΚ, κατά την εξέταση της συγκεκριμένης πρόνοιας, είναι ότι η εταιρεία παρείχε το ωφέλημα ως επιπρόσθετο ποσό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν κατατέθηκε ή άνηκε καθ’ οιαδήποτε στιγμή στους επενδυτές. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να αποσυρθεί», προσθέτει η εταιρεία.  

Επισημαίνεται ακόμα ότι η εταιρεία, διέκοψε την προώθηση προσφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την εγκύκλιο Ε168, από τον Ιανουάριο 2017.

Σύμφωνα με την IronFX, «είναι άξιο απορίας πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι επίκαιρη σε σχέση με τα πραγματικά ή νομικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, με βάση το άρθρο 10 του νόμου αρχής του διοικητικού δικαίου», με την εταιρεία να πιστεύει, επίσης, πως η εν λόγω απόφαση είναι αντίθετη με τη μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πως αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με το άρθρο 52 του εν λόγω νόμου.

Ο Όμιλος Εταιρειών IronFX, αποτελείται από επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες και ρυθμίζονται από τις αρμόδιες αρχές σε Ηνωμένο Βασίλειο (FCA αρ. 585561), Αυστραλία (AFSL αρ. 417482), Νότια Αφρική (FSP αρ. 45276) και Κύπρο (αρ. 125/10). Η IronFX επισημαίνει ότι καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει δεχθεί πρόστιμο ή ποινή από αρμόδια αρχή, ούτε υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον τους. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό λήψης παραπόνων από την ΥΠΚ, σε συνάρτηση με το χρονικό εξέτασής τους, καθιστούν την απόφαση άνευ αντικειμένου», τονίζει η IronFX, θεωρώντας επίσης ότι «υπάρχουν σκοπιμότητες και επιχειρείται η δυσφήμιση της IronFX, έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για επένδυση από θεσμικό επενδυτή της Μέσης Ανατολής». 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά