Eurobank Κύπρου: Ικανοποιούν τα κέρδη του εννιαμήνου

Στα €32,2 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία για τη Eurobank Κύπρου για το πρώτο εννιάμηνο του 2017 σε σχέση με €38,1 εκατ. το 2016.

Η Τράπεζα αναφέρεται σε «ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία», σημειώνοντας ότι «διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Capital Adequacy Ratio) όπως και τον δείκτη κοινών μετοχών (CET1) να ανέρχονται στο 28,6%, ενώ παρουσίασε σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα, με τις καταθέσεις να φτάνουν στα €3,943 εκατ. και τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) να ανέρχεται στο 28%».

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE ratio στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ) παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός, στο 5,6%, με τον δείκτη Κόστους προς Έσοδα να βρίσκεται στο 30%.

Σε δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «τα επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η Eurobank Κύπρου συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία με σταθερά βήματα, έχοντας ως βάση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της και την ορθολογιστική διαχείριση των κινδύνων».  

Προστίθεται ακόμα ότι, «η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας,  έχει εδραιώσει την ηγετική της παρουσία στην Κύπρο, στους τομείς του Wealth Management, Corporate and Investment Banking, International Business Banking και Capital Markets».
 

  2017
9 μήνες
€’εκ.
2016
12 μήνες
€’εκ
Σύνολο Δανείων 1.877 1.817
Σύνολο Καταθέσεων 3.943 3.908
Κεφάλαια και άλλα Αποθεματικά 450* 449
Κέρδη προ φόρων 40.8 49.7
Κέρδη μετά φόρων 32.2 38.1










* μετά την αποπληρωμή €40εκ. δευτεροβαθμίου κεφαλαίου

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο συνεχίζει θετικά το  2017, με το  Ακαθάριστο Εγχώριο  Προϊόν να έχει αυξηθεί με ρυθμό 3,9% στο πρώτο εννιάμηνο του έτους, που είναι πολύ μεγαλύτερος από τις προηγούμενες προβλέψεις των αναλυτών και των θεσμών. 

«Κατά συνέπεια, με βάση τις προηγούμενες, τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 η Κύπρος θα έχει ξαναπιάσει το προηγούμενο υψηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που είχε το 2008, πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση και τα γεγονότα της τριετίας 2011-2013 στην Κύπρο», προσθέτει.

Η θετική πορεία της οικονομίας αλλά και οι θετικές προοπτικές της, έχουν φέρει μια σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης και θεωρούμε ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, νοουμένου ότι θα συνεχιστεί η συνετή και ορθή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών του κράτους, θα δούμε επιτέλους την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα (Investment Grade).  «Μια τέτοια εξέλιξη, μεταξύ των πολλών άλλων θετικών, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να συμπεριλάβει και την Κύπρο στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», αναφέρει η Τράπεζα. 

Η Eurobank Κύπρου σημειώνει επίσης με ικανοποίηση τη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια μείωσης του πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, ούτως ώστε η Κύπρος να μην έχει εξάρτηση από τις συνθήκες και ορέξεις των αγορών κεφαλαίου.

Παράλληλα, η Eurobank Κύπρου παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων παραμένουν  οι τομές και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ούτως ώστε η κρατική μηχανή να γίνει πιο αποτελεσματική και να εξυπηρετήσει καλύτερα, οικονομικότερα και ταχύτερα τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. «Θεωρούμε επίσης σημαντική την εντατικοποίηση, όπως και την ενδυνάμωση των προσπαθειών για βελτίωση/αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», τονίζει σχετικά. 

Καταληκτικά επισημαίνει ότι από την πλευρά της, θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και να δημιουργεί θέσεις εργασίας στη βάση της ανάπτυξης των εργασιών της.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου