Το κούρεμα καταθέσεων σε αριθμούς

Οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το συνολικό ποσό του κουρέματος που υπέστησαν οι διάφορες κατηγορίες πολιτών από το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 έδωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. 
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίας με θέμα το σχέδιο της κυβέρνησης για αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών, ο υπουργός ανέφερε ότι το bail in προκάλεσε συνολικές απώλειες ύψους €7,7 δις, ποσό που αντιστοιχεί  στο 25% των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας, και στο 15% της Τράπεζας Κύπρου.
 
Από το σύνολο των €7,7 δις, πρόσθεσε, ποσό  €1 δις ή 13.5% αντιστοιχεί σε φυσικά πρόσωπα που είναι Κύπριοι και €1,9 δις ή 24,5% σε κυπριακά νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων ξένων εταιρειών που διατηρούσαν την έδρα τους στην Κύπρο. Στα  €7,7 δις  περιλαμβάνονται επίσης και τα Ταμεία Προνοίας, των οποίων η απομείωση έφτασε το €1 δις.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Υπουργός η ονομαστική αξία των αξιογράφων που μετατράπηκαν σε μετοχές φτάνει στο €1,2 δις. Συνεπώς, συμπλήρωσε, με τα αξιόγραφα, το σύνολο των οικονομικών συνεπειών ανέρχεται στα €8,9 δισ. από τα οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το κράτος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ, παρά τα όσα λένε κατά καιρούς διάφοροι κατά τ’ άλλα έγκριτοι οικονομολόγοι».
 
Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη μερίδα  της ομάδας που επηρεάστηκε από το bail in είναι τα ταμεία προνοίας.
 
Σχολιάζοντας τις αναφορές που κατά καιρούς γίνονται για τους λόγους που επιλέχθηκε το bail in αντί το bail out, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η στήριξη που είχε προηγουμένως προσφέρει το κράτος υπό μορφή κεφαλαίου για τη Λαϊκή Τράπεζα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ (bail out). Πρόκειται, πρόσθεσε, για την υψηλότερη κρατική βοήθεια που παραχωρήθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είπε, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 4-5%.
 
 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση