Το κούρεμα καταθέσεων σε αριθμούς

Μαρία Στυλιανού  13/11/2017 19:00
Το κούρεμα καταθέσεων σε αριθμούς

Το κούρεμα καταθέσεων σε αριθμούς

Μαρία Στυλιανού  13/11/2017 19:00
Οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το συνολικό ποσό του κουρέματος που υπέστησαν οι διάφορες κατηγορίες πολιτών από το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 έδωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. 
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίας με θέμα το σχέδιο της κυβέρνησης για αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών, ο υπουργός ανέφερε ότι το bail in προκάλεσε συνολικές απώλειες ύψους €7,7 δις, ποσό που αντιστοιχεί  στο 25% των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας, και στο 15% της Τράπεζας Κύπρου.
 
Από το σύνολο των €7,7 δις, πρόσθεσε, ποσό  €1 δις ή 13.5% αντιστοιχεί σε φυσικά πρόσωπα που είναι Κύπριοι και €1,9 δις ή 24,5% σε κυπριακά νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων ξένων εταιρειών που διατηρούσαν την έδρα τους στην Κύπρο. Στα  €7,7 δις  περιλαμβάνονται επίσης και τα Ταμεία Προνοίας, των οποίων η απομείωση έφτασε το €1 δις.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Υπουργός η ονομαστική αξία των αξιογράφων που μετατράπηκαν σε μετοχές φτάνει στο €1,2 δις. Συνεπώς, συμπλήρωσε, με τα αξιόγραφα, το σύνολο των οικονομικών συνεπειών ανέρχεται στα €8,9 δισ. από τα οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το κράτος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ, παρά τα όσα λένε κατά καιρούς διάφοροι κατά τ’ άλλα έγκριτοι οικονομολόγοι».
 
Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι η μεγαλύτερη μερίδα  της ομάδας που επηρεάστηκε από το bail in είναι τα ταμεία προνοίας.
 
Σχολιάζοντας τις αναφορές που κατά καιρούς γίνονται για τους λόγους που επιλέχθηκε το bail in αντί το bail out, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η στήριξη που είχε προηγουμένως προσφέρει το κράτος υπό μορφή κεφαλαίου για τη Λαϊκή Τράπεζα και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ (bail out). Πρόκειται, πρόσθεσε, για την υψηλότερη κρατική βοήθεια που παραχωρήθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είπε, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 4-5%.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας