Σε Συνεργατικές Εταιρείες αποσκοπεί η ΥΣΕ

Στην ανάπτυξη του Συνεργατικού θεσμού, αποσκοπεί η Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΣΕ), από την οποία έχει αφαιρεθεί η εποπτεία του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, έπειτα από την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού συνεπεία των αποφάσεων κατά την οικονομική κρίση του 2013.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών Κύπρος Πρωτοπαπάς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας για το 2018, οι στόχοι της ΥΣΕ αφορούν μεταξύ άλλων, στη αναθεώρηση της νομοθεσίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της στη βάση των όσων ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως την Ιταλία όπου ο αναπτυγμένος συνεργατικός τομέας (μη πιστωτικός) αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Η ΥΣΕ στοχεύει στη θέσπιση θεσμών που θα διέπουν τα θέματα διαιτησίας προς επίλυση διαφορών μεταξύ συνεργατικών ιδρυμάτων και των μελών/πελατών του.

Παράλληλα, η ΥΣΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα COOPilot ως εταίρος με στόχο τη μείωση της ανεργίας στους νέους που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό  €225.000. Το έργο αποσκοπεί στην εισαγωγή του συνεργατικού θεσμού ως ένα εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο στο σύστημα εκπαίδευσης στα κράτη-μέλη (στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση), καθώς και στην ενθάρρυνση ίδρυσης νέων συνεργατικών εταιρειών.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά της εποπτείας του συνεργατικού πιστωτικού τομέα στην Κεντρική Τράπεζα, η Υπηρεσία έχει υποστεί μείωση προσωπικού, αφού τέσσερις λειτουργοί έχουν αποσπασθεί και απέμειναν 11 λειτουργοί, περιλαμβανομένου και του Αναπληρωτή Εφόρου, παρά το ότι ο αριθμός των λειτουργών βάσει μελέτης του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης θα έπρεπε να ήταν 15.

Ο προϋπολογισμός προνοεί δαπάνες €2,11 εκατομμυρίων, με τον ήμισυ του προϋπολογισμού να αφορά δαπάνες προσωπικού που έχει αποσπαστεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων