Γιωρκάτζη: Ανέφικτη, προς το παρόν, η πώληση δανείων

Τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και οι δυνατότητες για αύξηση του κεφαλαίου τους εσωτερικά, δεν μπορούν να στηρίξουν επιθετικές αυξήσεις των προβλέψεων ή διαγραφές δανείων ή πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να επηρεάσουν τα κεφάλαια τους. Αυτά ανέφερε τη Δευτέρα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κομισιόν στην Κύπρο για τα «Επιτεύγματα και Προκλήσεις του Τραπεζικού Τομέα στην Κύπρο: η Ευρωπαϊκή Προοπτική». 

Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα ώστε η λήψη επιπρόσθετων προβλέψεων να είναι εφικτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. 

Σχολίασε δε, πως η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, προς το παρόν στάδιο είναι αδύνατη λόγω του μικρού μεγέθους του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου και της έλλειψης κινητικότητας στον τομέα των ακινήτων.  Η Διοικήτρια πρόσθεσε πως τέτοιου είδους πράξεις μπορεί να επιφέρουν υψηλό κούρεμα στην καθαρή λογιστική αξία λόγω της αβεβαιότητας σε σχέση με την τελική τιμή ανάκτησης. Για το μέλλον, ανέφερε πως η συνεργασία δύο τραπεζών με ξένους παρόχους διαχείρισης προβληματικών δανείων, η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και η συνεχιζόμενη αύξηση στις προβλέψεις, μπορεί τελικά να καταστήσουν εφικτή τη διενέργεια πράξεων για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Κακή τράπεζα θέλουν κεντρική και εμπορικές
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, γνωστής και ως «κακής τράπεζας», ηγέρθη με την κ. Γιωρκάτζη να δηλώνει πως «η Κεντρική Τράπεζα ήταν ο πρώτος οργανισμός που από τον καιρό που ήρθε η Τρόικα ήγειρε το θέμα και υποστήριξε τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα. Δυστυχώς για κάποιο λόγο που κανείς δεν τον γνωρίζει, δεν θα μάθουμε ποτέ πώς, η πρόταση αυτή εξαφανίστηκε από το τραπέζι. Εγώ την υποστηρίζω, υποστηρίζω αυτή την πρόταση».

Υπέρ της δημιουργίας κακής τράπεζας τάχθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης τάχθηκε αναφέροντας πως «είμαστε θετικοί σε όποιαν ενέργεια η πρωτοβουλία γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ριζική και ολιστική αντιμετώπιση του θέματος, φτάνει να υπάρχει ορθός προγραμματισμός και μετέπειτα ορθή επαγγελματική διαχείριση. Θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και τώρα υπάρχει χρόνος για ορθό προγραμματισμό και μια σταδιακή υλοποίηση».

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε πως ο ίδιος υποστηρίζει οποιοδήποτε μηχανισμό που θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως η μη παραβίαση των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, το ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτή την εταιρεία, τη δομή του οργανισμού, καθώς και το θέμα αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν από τα βιβλία των τραπεζών στην εταιρεία αυτή.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, εξέφρασε τη συμφωνία του με το ενδεχόμενο αυτό.
 

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024