Δυσαρέσκεια Ιρανών με κυπριακές τράπεζες

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση για την ανάγκη διεύρυνσης των τραπεζικών δεσμών με το Ιράν, έστειλε μέσω του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, ο  Α’ Αντιπρόεδρος του Ιράν, Eshahq Jahangiri. Η μη αποδοχή από πλευράς κυπριακών τραπεζών, συναλλαγών με ιρανικές τράπεζες, αποτελεί  τροχοπέδη στην προσπάθεια για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. 

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την ιρανική κυβέρνηση, γεγονός που εκφράστηκε και κατά την πρόσφατη μετάβαση στην Τεχεράνη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή εγκαθίδρυσης του Προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, για δεύτερη συνεχή θητεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρανικής ιστοσελίδας, Financial Tribune, κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Συλλούρη με τον Eshahq Jahangiri στην Τεχεράνη, ο Ιρανός Αντιπρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως  «όταν μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεργαστεί με το Ιράν, αυτό σημαίνει πως τράπεζές του κράτους αυτού βρίσκουν πιο εύκολα τον τρόπο να συνεργαστούν με τους Ιρανούς ομολόγους τους και αναμένουμε από την Κύπρο να κάνει περισσότερα σε αυτό το θέμα». 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Μπάσιμο στα επιχειρηματικά δάνεια

Ο κ. Jahangiri υπογράμμισε ότι μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναθερμάνει τους δεσμούς τους με το Ιράν. Την ίδια ώρα, ιρανικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν ξανά υποκαταστήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος.  «Δεν υπάρχουν πλέον νομικοί περιορισμοί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συνεργάζονται με το Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Jahangiri εξέφρασε την ελπίδα ότι  κατά την επόμενη επίσκεψη εμπορικής αποστολής από την Κύπρο στο Ιράν, θα επιτευχθεί η δημιουργία  μιας πλατφόρμας αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας επί της ουσίας τις κατάλληλες τραπεζικές σχέσεις. Υπέδειξε, επίσης ότι η διεξαγωγή κοινών διασκέψεων και η δημιουργία επιτροπών, μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ εταιρειών και πανεπιστημίων και των δύο χωρών έχουν αρχίσει, αλλά, πρόσθεσε, «για να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό  επίπεδο και για τις δύο πλευρές, πρέπει να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν στους τραπεζικούς δεσμούς».

Διαβάστε ακόμα: Οι Κύπριοι ξοδεύουν περισσότερα κάθε φορά στο εξωτερικό

Ανακοίνωσε επίσης  ότι αντιπροσωπεία εμπόρων και επιχειρηματιών από την Κύπρο, θα μεταβεί στο Ιράν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην έναρξη των καταστημάτων ιρανικών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα ως έναν από τους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να εξαλειφθούν τα τραπεζικά εμπόδια και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών και των δύο χωρών μπορούν να δημιουργήσουν την απαραίτητη δυναμική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των εμπορικών πλεονεκτημάτων, η Κύπρος έχει να επωφεληθεί από το Ιράν και στον κομμάτι του τουρισμού. Βάσει στοιχείων, ο Ιρανός τουρίστας ξοδεύει σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο του τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Πάντως, παρά την άρση των διεθνών κυρώσεων, μεγάλες διεθνείς τράπεζες διστάζουν να συνεργαστούν με το Ιράν,  λόγω φόβων για αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Κατά το ήμισυ το «Κάστρο» στο Μακένζυ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση