Συνεργατισμός: Μπάσιμο στα επιχειρηματικά δάνεια

Δυναμικό μπάσιμο σε ένα τομέα στον οποίο δεν είχε εμπλοκή ποτέ μέχρι σήμερα ετοιμάζει ο Συνεργατισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, από τον Σεπτέμβριο ο οργανισμός εισέρχεται στον πεδίο των επιχειρηματικών δανείων, επιδιώκοντας να μπει σφήνα στον υφιστάμενο ανταγωνισμό κερδίζοντας μερίδιο αγοράς αλλά και διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο του το οποίο σήμερα ουσιαστικά αποτελείται μόνο από δάνεια λιανικής τραπεζικής. 

Διαβάστε ακόμα: Ασανσέρ η αξία του Συνεργατισμού

Μάλιστα, στόχος δεν είναι απλά να επιδιώξει να «κτυπήσει» μικρά δάνεια αλλά και μεγάλα, στοχεύοντας σε υγιείς επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση. Ο Συνεργατισμός έχει δημιουργήσει την ομάδα του corporate banking η οποία στελεχώνεται κυρίως από πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και του Συνεργατισμού που έχουν εμπειρίες από τον συγκεκριμένο τομέα ενώ το πιθανότερο είναι η νέα μονάδα να στεγαστεί στο κτίριο που διατηρεί ο οργανισμός στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργηθούν και εξειδικευμένα business centers ανά επαρχία. 
Στόχος της τράπεζας είναι μεσοπρόθεσμα να καταφέρει ένα ποσοστό της τάξης του 20% του δανειακού της χαρτοφυλακίου να αφορά επιχειρηματικά δάνεια. 
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της αρμόδιας Μονάδας του υπουργείο Οικονομικών, με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, ο Συνεργατισμός θα πρέπει να παραχωρήσει κατά την τριετία 2016 – 2018, €900 εκ. νέα δάνεια, δηλαδή €300 εκ. κάθε έτος (περίπου €25 εκ. το μήνα). 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός: Παίζει τα ρέστα του με Altamira

«Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα του 2016, καθώς και από τα αποτελέσματα των πέντε πρώτων μηνών του 2017, η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ ανησυχητική. Οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές και οι χορηγήσεις δανείων τους πρώτους πέντε μήνες του έτους βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Εάν συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό δεν θα καλυφθεί ούτε το μισό του στόχου που τέθηκε για το έτος. Σημειώνεται ότι η ΣΚΤ έχει θέσει σαν στόχο για το 2017 την παραχώρηση δανείων ύψους περίπου €400 εκ.», προστίθεται στην έκθεση. 
Ανάλυση νέων χορηγήσεων ανά έτος

 


«Σύμμαχος» στην όλη προσπάθεια, θα είναι η ισχυρή ρευστότητα του οργανισμού η οποία στο τέλος Μαΐου ανερχόταν στο 33.93% με ρευστά διαθέσιμα ύψους 4.1 δις ευρώ. Τα τελευταία τρίμηνα ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις της τράπεζας μειώνεται διαρκώς και τον Μάρτιο του 2017 βρισκόταν στο 70% σε αντίθεση με τα KPIs που τέθηκαν για δείκτη κάτω από 85% αλλά κοντά σ’ εκείνα τα επίπεδα. Στα ίδια πλαίσια ενώ η καθαρή απόδοση τόκων θα έπρεπε να είναι πάνω από 2%, ήταν στο 1.9%. 

Η είσοδος του Συνεργατισμού στο παιχνίδι των επιχειρηματικών δανείων, εκτιμάται πως θα πιέσει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τα σχετικά επιτόκια τα οποία των Ιούνιο ήταν στο 4.05% και 3.56% για ποσά κάτω του 1 εκατ. και άνω του 1 εκατ. αντίστοιχα. 

Το μήνυμα Moody’s

Σε πρόσφατο report του, ο οίκος Moody’s εκτίμησε πως η αυξημένη ζήτηση για δάνεια θα ευνοήσει τις τράπεζες και έκανε αναφορά σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Στην πρώτη του αξιολόγηση για τον οργανισμό τον περασμένο Μάρτιο, ο οίκος σχολίαζε πως «ανοδικές πιέσεις στα ‘’ratings’’ αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω βελτιώσεις στη χρηματοοικονομική απόδοση της ΣΚΤ, κυρίως μέσω της μείωσης των NPLs και βελτίωσης του δείκτη κάλυψης. Αντίθετα, καθοδικές πιέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εάν σταματήσει η πρόοδος της τράπεζας με τις αναδιαρθρώσεις ή εάν η οικονομική ανάπτυξη υποχωρήσει οδηγώντας σε αντιστροφή της πρόσφατης βελτίωσης στις μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας».

Διαβάστε ακόμα:

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους