Moody’s: Θετικά λειτουργεί στο τραπεζικό σύστημα η ζήτηση δανείων

Θετικά αναμένεται να συμβάλει στους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων η αύξηση στη ζήτηση δανείων από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ η αύξηση νέου δανεισμού αναμένεται να ενισχύσει την εισοδηματική τους βάση και να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από διαγραφές δανείων. 

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης με βάση και τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για αυξημένη ζήτηση δανείων, ειδικά οικιστικών και επιχειρηματικών, υποδεικνύει ότι η αύξηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών καθώς θα υποστηρίξει την παραγωγή εσόδων, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των κερδών πριν από τις προβλέψεις, που καταγράφουν πτώση και θα ενισχύσουν τους αδύναμους ισολογισμούς. 

Παράλληλα, οι Moody’s εκτιμούν ότι ο όγκος των νέων δανείων φέτος θα είναι ο μεγαλύτερος από το 2013, ενώ επισημαίνουν ότι η αύξηση στο νέο δανεισμό, θα στηρίξει το καθαρό κέρδος των τραπεζών από τόκους και θα περιορίσει το κέρδος πριν τις προβλέψεις που μειώνεται και τη σμίκρυνση των δανειακών χαρτοφυλακίων από διαγραφές κόκκινων δανείων. 

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Τράπεζα, όπως εκτιμούν οι Moody’s εκτιμούν, θα επωφεληθεί περισσότερο από την αυξημένη ζήτηση νέων δανείων καθώς διαθέτει μεγάλο απόθεμα σε ρευστό ενεργητικό χαμηλής απόδοσης. 

«Η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τα δάνεια της με ταχύτερο ρυθμό», επισημαίνουν οι Moody’s, ενώ σημειώνεται ότι ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασε στα €502 εκ. (2.5% των δανείων του 2016) έναντι €89 εκ. για την Ελληνική Τράπεζα (2,1% των δανείων του 2016). 

«Παρά την αυξανόμενη ζήτηση δανείων, θα πάρει καιρό στις κυπριακές τράπεζες να ανασυγκροτήσουν τους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου