ΚΤ: Σε καλύτερη θέση η Κύπρος αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές

Έκπληξη εκφράζει με ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για το επικριτικό για την ΚΤΚ περιεχόμενο δημοσιευμάτων αλλά και σχολίων που ακολούθησαν. 

Στην ανακοίνωση, η ΚΤΚ σημειώνει πως «είναι προφανές ότι το περιεχόμενο της υπό αναφορά έκθεσης δεν έγινε κατανοητό. Η έκθεση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2016 και αφορούσε οκτώ χώρες της Ευρωζώνης. Στις 30 Ιουνίου 2017, δημοσιεύτηκε  η δεύτερη επικαιροποιημένη έκθεση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

Επιπλέον, η ΚΤΚ υπογραμμίζει ότι η έκθεση δεν προβαίνει σε σχολιασμό ή επικρίσεις, αλλά παρουσιάζει μια συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας τα σημεία όπου τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες Αρχές χρειάζεται να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες. Τα στοιχεία, τα οποία έτυχαν της ανάλυσης αυτής, αφορούν:
- το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές
- το νομικό και δικαστικό πλαίσιο
- το πλαίσιο πληροφόρησης.

Σημειώνεται ότι, στις  γραφικές παραστάσεις η Κύπρος βρίσκεται στην καλύτερη θέση αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο και πρακτικές, όπου υπερτερεί του μέσου όρου της Ευρωζώνης και στα οκτώ σημεία που αξιολογήθηκαν.  

Αντιθέτως, στο νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για το οποίο η ΚΤΚ δεν φέρει καμιά ευθύνη, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση σε όλα τα σημεία. Στο δε πλαίσιο πληροφόρησης, όπου έχουν αξιολογηθεί τρία σημεία, η Κύπρος υπερτερεί μόνο σε ένα, αυτό της τήρησης δημόσιων αρχείων, και τούτο κυρίως λόγω του αρχείου δανειοληπτών που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΚΤΚ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η απόφαση για δημοσιοποίησή της στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.  

 

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος