ΕΚΚ: Διοικητικά πρόστιμα €195.000 στην Falcon Brokers

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (‘η ΕΚΚ’) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε συνεδρία του ημερομηνίας 27 Μαρτίου2017, αποφάσισε ότι οι κ.κ.Mohammed Yahya Amin Al Ansari, Marwan El Daouk, Khalid Ahmad Emran Abdo και Wael Ata Elayyan Jaber δεν συμμορφώνονται με την παράγραφο 9(1) της Οδηγίας ΟΔ144 – 2007 - 01 του 2012 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις Προϋποθέσεις Χορήγησης Άδειας και Λειτουργίας ΚΕΠΕΥ (η ‘Οδηγία’), καθότι,:

• οι κ.κ. Marwan El Daouk και Mohammed Yahya Amin Al Ansari, ως εκτελεστικοί διοικητικοί σύμβουλοι και ως διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Falcon Brokers Ltd (‘η Εταιρεία’),

• οι κ.κ. Khalid Ahmad Emran Abdo και Wael Ata Elayyan Jaber, ως ανεξάρτητοι μη εκτελεστικοί διοικητικοί σύμβουλοι της Εταιρείας, δεν προέβαιναν σε περιοδική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, των ρυθμίσεων και των διαδικασιών που η Εταιρεία είχε θεσπίσει για τη συμμόρφωση της με υποχρεώσεις που προβλέπονται στον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο του 2007, ως εκάστοτε ισχύει (‘ο Νόμος’), αναφορικά με τα κεφάλαια των πελατών.

Η ΕΚΚ, για τη μη συμμόρφωση με την παράγραφο 9(1) της Οδηγίας, αποφάσισε την επιβολή διοικητικού προστίμου:

€150.000 στον κ. Mohammed Yahya Amin Al Ansari, εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και αποκλειστικό μέτοχο της Εταιρείας,

€25.000 στον κ. Marwan El Daouk, εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Εταιρείας,

€10.000 στον κ.Khalid Ahmad Emran Abdo, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο της Εταιρείας,

€10.000 στον κ. Wael Ata Elayyan Jaber, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο της Εταιρείας,

Λαμβάνοντας υπόψη  της σε κάθε περίπτωση τους ακόλουθους παράγοντες:

Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις της παραγράφου 9(1) της Οδηγίας, στο άρθρο 141 του Νόμου.

Τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση του ότι τα πρόσωπα που υπόκεινται στην εποπτεία της Επιτροπής συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες του Νόμου και των σχετικών Οδηγιών. 

Την κεντρική σημασία που αποδίδεται στο ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου μίας ΚΕΠΕΥ, το οποίο, ως το βασικό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις και διευθύνει, με τις πράξεις/αποφάσεις του μπορεί να ενεργήσει καθοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρη συμμόρφωση της ΚΕΠΕΥ με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Τη βαρύτητα που αποδίδεται στην άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας/αξιολόγησης των διαδικασιών/ρυθμίσεων της ΚΕΠΕΥ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα συμμόρφωσης της ΚΕΠΕΥ με τις δια νόμου υποχρεώσεις της.

Και ειδικότερα, για τον κ. Mohammed Yahya Amin Al Ansari, την παράλειψή του να προβεί σε περιοδική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, των ρυθμίσεων και των διαδικασιών που η Εταιρεία είχε θεσπίσει, ως διοικητικός σύμβουλος και αποκλειστικός μέτοχος της Εταιρείας κατέχοντας άμεση συμμετοχή σε αυτήν σε ποσοστό 100% του μετοχικού της κεφαλαίου με ευθύνη για την ορθή και συνετή διαχείριση της Εταιρείας, η οποία παράλειψη συνέβαλε στην αναστολή και στη συνέχεια στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Το γεγονός ότι, επιπρόσθετα της θέσης του ως εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος (4-eyes) της Εταιρείας, κατείχε άμεση συμμετοχή σε αυτήν σε ποσοστό 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και συνεπώς είχε αυξημένη ευθύνη για την ορθή και συνετή διαχείριση της Εταιρείας ως ο αποκλειστικός μέτοχος αυτής.

Για τον κ.Marwan El Daouk, την παράλειψη του να προβεί σε περιοδική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, των ρυθμίσεων και των διαδικασιών που η Εταιρεία είχε θεσπίσει, ως διοικητικός σύμβουλος της Εταιρείας, η οποία παράλειψη συνέβαλε στην αναστολή και στη συνέχεια στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Για τον κ. Khalid Ahmad Emran Abdo και τον κ. Wael Ata Elayyan Jaber, την παράλειψή τους να προβούν σε περιοδική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, των ρυθμίσεων και των διαδικασιών που η Εταιρεία είχε θεσπίσει, ως διοικητικοί σύμβουλοι της Εταιρείας, η οποία παράλειψη συνέβαλε στην αναστολή και στη συνέχεια σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Επιπρόσθετα η ΕΚΚ, με βάση την εξουσία που της παρέχεται λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα του θέματος, αποφάσισε να απαγορεύσει προσωρινά στα ακόλουθα πρόσωπα την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σχετικής με το χρηματοοικονομικό τομέα:

(i) στον κ. Mohammed Yahya Amin Al Ansari για διάστημα πέντε (5) ετών
(ii) στον κ. Khalid Ahmad Emran Abdo για διάστημα δύο (2) ετών, και
(iii) στον κ. Wael Ata Elayyan Jaber για διάστημα δύο (2) ετών

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου