ΦΠΑ: Η σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων της Κύπρου

Τα τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν με την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών και οι προτεινόμενες λύσεις μέσω του καινούριου Σχεδίου Δράσης ΦΠΑ, προβλήματα και λύσεις που αφορούν το ΦΠΑ και τις ιθύνουσες εταιρείες και πώς η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι κάποια από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν το πρώτο στο είδος του, Limassol VAT Forum 2017.

Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ τέλεσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Στη θέση του προεδρεύον του Φόρουμ βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chelco VAT, Αλέξης Τσιελεπής.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αποτελεί την σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων της Κύπρου, αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο πρώτο φόρουμ για το ΦΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό την περασμένη εβδομάδα. 

Το Φόρουμ διοργανώθηκε από τη εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών ΦΠΑ, Chelco VAT Ltd, για να γιορτάσει την επίσημη έναρξη λειτουργίας της στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017.

«Το γεγονός, για παράδειγμα, πως πέρσι είχαμε μια σημαντική αύξηση στα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 7%, χωρίς βέβαια να αυξηθεί ο συντελεστής, και το γεγονός ότι μια ανάλογα θετική πορεία καταγράφεται φέτος, αποτελεί αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την άλλη, συνέχισε, «ο ΦΠΑ ήταν το μέσο που μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σταθερό το φορολογικό μας πλαίσιο, να προχωρήσουμε σε μειώσεις φορολογιών, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική μας δραστηριότητα».

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών της Κύπρου συνέτεινε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού προσθέτοντας:

«Για να παραμείνει ανταγωνιστικός αυτός ο τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, στην τεχνογνωσία των επαγγελματιών του και στα υψηλά πρότυπα υπηρεσιών που προσφέρει. Και εδώ ακριβώς έγκειται και η σπουδαιότητα του σημερινού Φόρουμ».

«Συγχαίρω την Chelco VAT για την πρωτοβουλία αυτή», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας αστειευόμενος ότι «έχετε καταφέρει να προσθέσετε χρώμα στο ΦΠΑ».

Έφορος Φορολογίας: Το ΦΠΑ είναι η πιο σημαντική διεθνής φορολογική εξέλιξη των τελευταίων 50 ετών
Προσφωνώντας το συνέδριο, ο Έφορος Φορολογίας, κ. Γιάννης Τσαγκάρης, σημείωσε ότι το ΦΠΑ είναι η πιο σημαντική διεθνής φορολογική εξέλιξη των τελευταίων 50 ετών και ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, προσθέτοντας: 

«Το ΦΠΑ εφαρμόζεται πλέον σε πέρα από 160 χώρες και συνεισφέρει περί του 25%-30% των συνολικών φορολογικών εσόδων τους».

Ο κ. Τσαγκάρης προϊδέασε τους συνέδρους για τις συζητήσεις που θα ακολουθούσαν  στο Φόρουμ λέγοντας ότι «το ισχύων καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο προοριζόταν να είναι ένα μεταβατικό καθεστώς, είναι κατακερματισμένο, πολύπλοκο για τον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές και αφήνει ανοιχτές πόρτες για φοροδιαφυγή», προσθέτοντας ότι «το εκτιμώμενο χάσμα ΦΠΑ στην ΕΕ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ και του ΦΠΑ που όντως συλλέγεται από τις Αρχές, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των €160δις, με μόνο τις απάτες σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές να ευθύνονται για απώλειες εσόδων €50δις το χρόνο.» 

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία της Chelco VAT να διοργανώσει το πρώτο Φόρουμ για το ΦΠΑ στην Κύπρο είπε «ότι η συνάθροιση τόσων επαγγελματιών κάτω από την ίδια στέγη καθώς επίσης και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.»

Α.Τσιελεπής: Tο Φόρουμ αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα για μια εις βάθος ανάλυση του ΦΠΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chelco VAT, κ. Αλέξης Τσιελεπής, σημείωσε ότι από την εισαγωγή του ΦΠΑ στην Κύπρο το 1992, «ένα τέτοιο συνέδριο θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί 25 χρόνια προηγουμένως».

Είπε πως το Φόρουμ αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα για μια εις βάθος ανάλυση και κατανόηση αυτού του «παραμελημένου, ακόμη και περιφρονημένου, αλλά τόσο σημαντικού» φόρου.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Έχουμε κάνει τεράστια άλματα όσο αφορά την άμεση φορολογία και έχουμε φέρει αυτή τη φορολογία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο αφορά την έμμεση φορολογία όμως, έχουμε πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Τσιελεπής προσθέτοντας:

«Στην Κύπρο παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία ΦΠΑ, που αποτελείται από 414 άρθρα, έχει πέραν των 200 επιλογών, που μπορούν τα κράτη μέλη να αποφασίσουν πως και αν θα εφαρμόσουν. Είναι καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο τις επιλογές αυτές».

Limassol VAT Forum 2017
Το Limassol VAT Forum 2017 εξέτασε τρέχοντα προβλήματα που προκύπτουν με την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών και τις προτεινόμενες λύσεις μέσω του καινούριου Σχεδίου Δράσης ΦΠΑ, προβλήματα και λύσεις που αφορούν το ΦΠΑ και τις ιθύνουσες εταιρείες και πως η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο Φόρουμ, είσοδος στο οποίο ήταν εφικτή μόνον κατόπιν ονομαστικής πρόσκλησης, συμμετείχαν 150 διακεκριμένοι Κύπριοι επαγγελματίες στο τομέα των νομικών, λογιστικών και εταιρικών υπηρεσιών, φορείς χάραξης πολιτικής, κρατικοί αξιωματούχοι, λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας και επιχειρηματίες.

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται