Ελληνική: Στοχευμένη ανάπτυξη σε εμπόριο, τουρισμό και ναυτιλία

Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική Τράπεζα αναφέρθηκε ο CEO της Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης.

Σε ομιλία του στην 43η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας η Ειρένα Γεωργιάδου εξέφρασε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από την προεδρία της Τράπεζας, ο κ. Μάτσης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό ανταποκριτριών τραπεζών σε δολάρια Αμερικής. «Πολλές επιλέγουν να αποσυρθούν από τις εργασίες εκκαθάρισης συναλλαγών σε δολάρια, ελαχιστοποιώντας  έτσι τους κινδύνους για τις ίδιες», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι το ζήτημα που προέκυψε με τις ανταποκρίτριες τράπεζες  αποτελεί κίνδυνο για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στην επιβολή υπερβολικών κανονιστικών ρυθμίσεων, ανέφερε ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της συμμόρφωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων, ωστόσο «δημιουργεί πολυδάπανες απαιτήσεις συμμόρφωσης με δυσανάλογο κόστος για τις τράπεζες».

Αναφορά έκανε και στις υπόλοιπες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, όπως «η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων, ο μεγάλος αριθμός τραπεζών, όπως επίσης και ο κίνδυνος μη συνετών πρακτικών δανεισμού».

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας τόνισε ότι πρόκληση αποτελεί η πορεία των τιμών των ακινήτων, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη σταθεροποίηση και η αύξηση των τιμών σε ορισμένους κλάδους της αγοράς αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης που καταγράφουν τα ακίνητα.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αναβάθμισης της διαχείρισης των κινδύνων και της διατήρησης της ποιότητας  των χορηγήσεων σε υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνοντας ότι «ο ισολογισμός και η σταθερή καταθετική βάση δημιουργεί κάθε λόγο για αισιοδοξία», ο κ. Μάτσης είπε ότι δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης στις δραστηριότητες της Τράπεζας.

Παράλληλα, τόνισε ότι μεταξύ των στόχων της Ελληνικής Τράπεζας είναι η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής θέσης και η καλλιέργεια πνεύματος διαφάνειας. 

Όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημείωσε ότι έχει αναταθεί στην APS, δηλαδή σε έναν μεγάλο οίκο του εξωτερικού με εμπειρία στη διαχείριση δανειακού χαρτοφυλακίου, με στόχο, όπως είπε, την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος των ΜΕΧ και τη μεγιστοποίηση αξίας της Τράπεζας.

Από την άλλη, η στοχευμένη ανάπτυξη της Ελληνικής αναμένεται να επικεντρωθεί σε τομείς, όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η μεταποίηση.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας