Τρ. Κύπρου: Δεδομένη η προσφυγή κατά ΕΠΑ

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται, τουλάχιστον από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, η προσφυγή ενώπιον δικαστηρίου, σε σχέση με το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στην ίδια, στην JCC και σε άλλες εμπορικές τράπεζες σε σχέση με παραβιάσεις του άρθρου περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Η Τράπεζα Κύπρου, κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο συνολικού ποσού 18 εκατ. ευρώ τόσο σε σχέση με πρακτικές υπερβολικές τιμολόγησης της JCC, της οποίας ήταν μέτοχος όσο και σε σχέση με τις κάρτες American Express για τις οποίες δεν παραχώρησε άδεια στην FBMECS για να  γίνονται αποδεκτές στα τερματικά της. 

Ήδη, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει στην ετήσια έκθεση της για το 2016 πως «η Εταιρία προτίθεται να καταθέσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου για να αμφισβητήσει την απόφαση και το πρόστιμο της ΕΠΑ (εάν και εφόσον θα επιβληθεί πρόστιμο). Σε αυτό το στάδιο δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το ποσό του προστίμου που δυνατόν να επιβληθεί στην Εταιρία, παρόλο που δεν αναμένεται ότι οποιαδήποτε προκύπτουσα υποχρέωση ή ζημιά θα έχει σημαντική επίδραση στη χρηματοοικονομική θέση του Συγκροτήματος».

Κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα, η τράπεζα αναφέρει πως τον Απρίλιο 2014, μετά από έρευνα η οποία ξεκίνησε το 2010, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της Κύπρου εξέδωσε πόρισμα ισχυριζόμενη παραβάσεις του Κυπριακού και του Ευρωπαϊκού Νόμου περί Ανταγωνισμού σχετικά με τις δραστηριότητες και/ή παραλείψεις από μεταξύ άλλων την Εταιρία και την JCC Payment Systems Ltd (JCC), εταιρία επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες που ανήκει στην Εταιρία κατά 75%, σε ότι αφορά συναλλαγές πληρωμών με κάρτες. Υπήρχε επίσης ένας ισχυρισμός σχετικά με τις συμφωνίες της Εταιρίας με την American Express, ότι αυτές οι αποκλειστικές συμφωνίες παραβίαζαν το νόμο περί ανταγωνισμού της Κύπρου και της ΕΕ. Και για τα δύο θέματα, η ΕΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Εταιρία (από κοινού με άλλες τράπεζες και τη JCC) έχει παραβιάσει τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας, για το 2016 έλαβε από την JCC μέρισμα 15 εκατ. ευρώ και για το 2015 μέρισμα 3 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 75% της εταιρείας μετά που απέκτησε και το αντίστοιχο μερίδιο της Λαϊκής Τράπεζας. 

Η Ελληνική Τράπεζα από την πλευρά της, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ, δεν κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην ετήσια της έκθεση πέραν του ότι η τράπεζα εμπλέκεται σε διάφορες νομικές διαδικασίες και δεν ήταν πρακτικά εφικτό να δοθεί συνολική εκτίμηση γι’ αυτές. Η Ελληνική περιέλαβε τις μετοχές που κατέχει στην JCC στους μη εισηγμένους τίτλους διαθέσιμους προς πώληση με αξία 4.9 εκατ. ευρώ με μέθοδο αποτίμησης που βασίζεται στην καθαρή θέση της εταιρείας. Η Ελληνική, μαζί με τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Κύπρου), την Astrobank και την Alpha Bank, ελέγχουν το 25% της JCC.  

Δειτε Επισης

AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια
Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)
Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ, αλλά φωτογράφησε μελλοντικές μειώσεις
Το καλοσώρισμα της Λαγκάρντ στον Χριστόδουλο Πατσαλίδη-«Καλώς ήρθες, Χριστόδουλε»
Απορρίφθηκαν τέσσερις αγωγές καταθετών της Λαϊκής κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
ΚΕΔΙΠΕΣ: Εντός στόχων το ΣΕΑ-Συμμετοχή 25 ατόμων και στους 314 ο αριθμός του προσωπικού
Συντριπτικό «ναι» από ΕΤΥΚ στην πρόταση Γιάννη Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στην Ελληνική