Moody's: Ευεργετική για τις τράπεζες η ισχυρή ανάπτυξη

Την εκτίμηση ότι η πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ 3,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ψηλότερη στην Κύπρο από το 2008, που ανακοινώθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη Τρίτη 16 Μαΐου, θα είναι επωφελής για τις κυπριακές τράπεζες γιατί θα ενισχύσει τη δυνατότητα των πελατών τους να αναδιαρθρώσουν και να εξυπηρετήσουν τα ψηλά επίπεδα των προβληματικών τους δανείων, εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Moody`s τη Δευτέρα 22 Μαΐου στην έκδοση του εβδομαδιαίου δελτίου του «Πιστωτικές Προοπτικές» (Credit Outlook).

Στο σημείωμα, το οποίο υπογράφουν η Βοηθός Αντιπρόεδρος και Αναλύτρια Μελίνα Σκουρίδου και ο Συνεργάτης Αναλυτής Αντύπας Άσφορ, σημειώνεται ότι «η επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα βελτιώσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας για νοικοκυριά».

«Αν συνεχιστεί, η απόδοση της χώρας θα υπερβεί την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη του ΑΕΠ 2,7% το 2017», σημειώνεται.

Στο τέλος της ημέρας, προστίθεται, «η ψηλότερη ανάπτυξη θα ενισχύσει την δυνατότητα των δανειστών για διαχείριση και αποπληρωμή του χρέους, διευκολύνοντας τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ιδιαίτερα στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος στις οικονομικές αλλαγές και επωφελείται από μια οικονομική ανάκαμψη, αν και με καθυστέρηση».

«Αναμένουμε την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών να βελτιωθεί, σύμφωνα με την τάση επιτάχυνσης της ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες αναδιαρθρώσεων των τραπεζών», σημειώνεται.

«Οι κυπριακές τράπεζες θα επωφεληθούν επίσης από τις πιο ισχυρές τιμές του τομέα ακινήτων, οι οποίες θα ενισχύσουν και τις τιμές των εγγυήσεων, περιορίζοντας την ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις σε υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», προστίθεται.

Η Τράπεζα Κύπρου, αναφέρεται, «θα κερδίσει τα περισσότερα δεδομένου ότι έχει τη μεγαλύτερη άμεση έκθεση σε εγχώρια ακίνητα». «Η Τράπεζα μετακίνησε €1,4 δισεκατ. κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της και θα είναι σε καλύτερη θέση για να τα πουλήσει ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων», συμπληρώνεται.

Το σημείωμα συνεχίζει εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η βελτίωση στην οικονομία της Κύπρου αναμένεται «να δημιουργήσει νέες δανειστικές ευκαιρίες για τις τράπεζες και να χαλαρώσει την πτώση των επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες για δάνεια». Τα δανειστικά επιτόκια, αναφέρεται, «έχουν σημειώσει πτώση σε γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι τα καταθετικά επιτόκια, αντικατοπτρίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για αξιόπιστους οφειλέτες».

Νέες δανειστικές ευκαιρίες θα αυξήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα για τις τράπεζες, θα προσφέρουν στήριξη στο καθαρό εισόδημα τους από τόκους, το οποίο το Δεκέμβριο του 2016 είχε σημειώσει πτώση 16% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου, προστίθεται.

Την ίδια ώρα ωστόσο, αναφέρεται ότι παρά το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον θα πάρει χρόνο για τις κυπριακές τράπεζες να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους λόγω των μακρών περιόδων που πρέπει να περάσουν προτού υπάρξει ανακατηγοριοποίηση δανείων σε εξυπηρετούμενα και του σημαντικού όγκου προβληματικών δανείων σε ολόκληρο το σύστημα που έφθανε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο 49% των μεικτών δανείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου