Ο «καημός» του Αρχιεπισκόπου για τράπεζα

Δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα για δημιουργία ιδιωτικής τράπεζας με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος φαίνεται να οραματίζεται μια τράπεζα υπό τη μορφή του συνεργατισμού που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως δεν πρόκειται,  όπως ο ίδιος εξηγεί, για μια τράπεζα όπως την Banco di Santo Spirito στο Βατικανό.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Αρχιεπίσκοπος φάνηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τις επενδύσεις στις τράπεζες που έκανε η Εκκλησία στο παρελθόν, οι οποίες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν απολέσει μεγάλο μέρος από την αξία τους. Με γνώμονα τη μείωση τη συμμετοχής της Εκκλησίας στις κυπριακές τράπεζες, ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως εάν και εφόσον προχωρήσει στη δημιουργία τράπεζας, αυτό θα γίνει με μοναδικό μέτοχο την Εκκλησία. Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει χάσει αρκετά εκατομμύρια από τη συμμετοχή της στην Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, ενώ ξεκαθάρισε πως η δημιουργία τράπεζας παραμένει ιδέα, χωρίς να υπάρχει κάτι απτό στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η ιδέα δημιουργίας τράπεζας από την Εκκλησία της Κύπρου δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αν και στο πρόσφατο παρελθόν είχε προσεγγιστεί από ξένους επενδυτές που ήθελαν να συμμετέχουν σε κυπριακές τράπεζας και επιθυμούσαν να το πράξουν με τη συμμετοχή της Εκκλησίας.

Πολιτική για επενδύσεις
Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην πολιτική για μελλοντικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι για όποια επένδυση που θα πραγματοποιεί η ΙΑΚ, θα πρέπει οι αποδόσεις να ξοφλούν το αρχικό κεφάλαιο και τόκους σε χρονικό ορίζοντα επτά με δέκα έτη, διαφορετικά δεν θα πραγματοποιείται. 
Τουρισμός

Πάντως, ο τομέας του τουρισμού παραμένει ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΙΑΚ και μάλιστα στόχος είναι όπως υπάρχει άμεση διαχείριση των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι να ενοικιάζονται σε τρίτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατά το 2017 η ΙΑΚ αναμένεται να εισφέρει σε διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα γύρω στα €7εκατ.

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου