Αγρότες: Ο Συνεργατισμός επιστρέφει στην ιδρυτική του φιλοσοφία

Η πορεία που χάραξε το αγροτικό κίνημα για επαναφορά του Συνεργατισμού στην ιδρυτική του φιλοσοφία και η στήριξη προς την Κ. Σ. Τράπεζα για εξυπηρέτηση των αγροτών και γενικά των εργαζομένων, βρίσκει πλέον πιο πρόσφορο έδαφος, ανακοίνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ - ΕΚΑ – ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ- ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Οι αγροτικές οργανώσεις συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγάννη, ο οποίος παρουσίασε τις ενέργειες της ΣΚΤ για στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αγροτικών οργανώσεων, ο κ. Χατζηγιάννης παρουσίασε τη νεοσύστατη ομάδα εργασίας για αγροτικά θέματα η οποία αφού μελέτησε τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας έχει σχεδιάσει αριθμό νέων και καινοτόμων τραπεζικών προϊόντων ειδικά για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Μεταξύ άλλων υιοθετείται η Αγροτική Πιστωτική κάρτα, Συμβολαιακή Γεωργία, οι Γεωργικοί τρεχούμενοι λογαριασμοί με όριο, η προεξοφλητική Αγροτική Οικονομία και άλλα.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με την Rabobank Ολλανδίας, που εξειδικεύεται στην εκπόνηση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων στην Παγκόσμια Αγροτική Οικονομία, ενημέρωσε τους εμπλεκομένους, ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της για το βέλτιστο τρόπο προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών προς την αγροτική οικονομία της Κύπρου.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες επισκέψεις στην Ολλανδία, με σκοπό την αποκόμιση εμπειριών και γνώσεων καλής πρακτικής, έτσι ώστε να τεθούν υγιείς βάσεις για να μπορούν οι αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα και να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από προϊόντα εισαγωγής.

Οι αγροτικές οργανώσεις πιστεύουν ότι η συνάντηση ήταν ιστορικής σημασίας, καθώς κατά τη διάρκεια της τοποθετήθηκαν οι σωστές βάσεις συνεργασίας και συναντίληψης έτσι ώστε να βοηθηθεί ο Κύπριος αγρότης.

Επίσης χαιρέτισαν το γεγονός ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει πλέον το γεωργικό κόσμο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προγραμματίζει ενέργειες για αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε όλα αυτά τα σχέδια θα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι γεωργοί.

Επίσης τόνισαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα συσκευαστήρια και τα εργοστάσια μεταποίησης, συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων που βοηθούν τον Πρωτογενή Τομέα.

Όσον αφορά τον Εμπορικό Τομέα ο κ. Χ΄΄ Γιάννης τόνισε ότι η ΣΚΤ είναι σε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για να κρατήσει τις κερδοφόρες εταιρείες προς εξυπηρέτηση της οικονομίας του τόπου, όπως είναι η ΝΕΑ ΣΕΒΕΓΕΠ, ο ΣΟΠΑΖ και άλλες.

Σύμφωνα με τις αγροτικές οργανώσεις, ο κ Χατζηγιάννης δήλωσε ότι «ο αγρότης της Κύπρου είναι σημαντικό μέρος του DNA του Συνεργατισμού και οφείλουμε να βρισκόμαστε κοντά του για να του προσφέρουμε τα εφόδια που χρειάζεται για να παραμείνει ανταγωνιστικός. Θα κρατήσουμε ζωντανό το διάλογο συνεργασίας με τις αγροτικές οργανώσεις και θα τον εμπλουτίσουμε με καλά στοχευμένες ενέργειες συνεργασίας για στήριξη του πρωτογενή τομέα αλλά και του τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Συμπράττουμε και οικοδομούμε το νέο αγροτικό τομέα υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας».

Τέλος συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη την Κύπρο από τις αγροτικές οργανώσεις και την Κ.Σ. Τράπεζα προς ενημέρωση των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)