Με ελέφαντα στην αίθουσα χαρακτηρίζονται τα ΜΕΔ

Χωρίς να επιτυγχάνονται στην ολότητα τους οι στόχοι που έθεσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τις έντονες προσπάθειες των τραπεζικών ιδρυμάτων, ο όγκος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) χαρακτηρίζεται ως τον ελέφαντα που παραμένει στην αίθουσα. 

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Eurobank Κύπρου αναφορικά με τις εξελίξεις για την κυπριακή Οικονομία, ο όγκος των ΜΕΔ μειώθηκε κατά 452 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και κατά 578 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Η εν λόγω μείωση αποδίδεται: στις αυξημένες αποπληρωμές δανείων, η μεταφορά επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων στα εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς επίσης και στις διαγραφές - διακανονισμούς μέσω ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας έναντι χρέους. Παράλληλα, τα συνολικά δάνεια αυξήθηκαν κατά €768 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με μείωση €477 εκατ. κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, πράγμα το οποίο οδήγησε στη μικρή μείωση του δείκτη των ΜΕΔ από 48,6% το Σεπτέμβριο σε 47% το Δεκέμβριο.

Συνολικά, ο όγκος των ΜΕΔ μειώθηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ, από 27,3 δισ. ευρώ σε 23,7 δισ. ευρώ ή 13,4% κατά την περίοδο 2014 - 2016. Η εν λόγω μείωση του όγκου των ΜΕΔ δεν εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία καθώς κατά την ίδια περίοδο τα συνολικά δάνεια μειώθηκαν κατά 6,9 δισ. ευρώ. Σαφώς το καθαρό αποτέλεσμα ήταν μια αμελητέα μείωση του όγκου των ΜΕΔ ως προς το συνολικό όγκο των δανείων, από 47,8% τον Δεκέμβριο του 2014 σε 45,8% το Δεκέμβριο του 2015 και σε 47% το Δεκέμβριο του 2016.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ο συντηρητικός ορισμός της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών  σύμφωνα με τον οποίον ένα αναδιαρθρωμένο δάνειο συγκαταλέγεται για ακόμη 12 μήνες ως ΜΕΔ, έστω κι αν εξυπηρετείται χωρίς νέες καθυστερήσεις. Ως αποτέλεσμα, ένα πολύ μεγάλο τμήμα των αναδιαρθρωμένων δανείων εξακολουθούν να ταξινομούνται ως ΜΕΔ (9,7 δισ. ευρώ από 13,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016). Εάν αναλογιστεί κανείς τον παραδοσιακό όρο των ΜΕΔ (90 + καθυστέρηση), η βελτίωση της εικόνας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς ο δείκτης των ΜΕΔ μειώθηκε από 38,5% το 2014 σε 36,1% το 2015 και σε 34,3% το 2016.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δείκτης των ΜΕΔ παραμένει εξαιρετικά υψηλός, ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα το Δεκέμβριο, ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο όγκο των ΜΕΔ παραμένει συγκριτικά πολύ μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Συγκεκριμένα τα ΜΕΔ αποτελούσαν το 132,4% του ΑΕΠ τον Δεκέμβριο 2016, από 155,1% το Δεκέμβριο 2014. 

Δειτε Επισης

Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος