Γ. Συρίχας: Δεν έφυγε η ρετσινιά για ξέπλυμα

Δεν καταφέραμε να πείσουμε στο εξωτερικό για τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τη βελτίωση που υπήρξε στο πλαίσιο λειτουργίας σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτό ανέφερε ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Συρίχας στα πλαίσια του 7oυ Nicosia Economic Congress.

Ο κ. Συρίχας, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου στις συναντήσεις του τέθηκε και το συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε πως οι προσπάθειες που έκανε η χώρα στα θέματα του Anti Money Laundering, δεν είχαν την αντίστοιχη ανταπόκριση. Αυτό, όπως εξήγησε διαφαίνεται και από πρόσφατες αναφορές σε ξένα ΜΜΕ για σε σχέση περιπτώσεις του παρελθόντος, αλλά και από τη δυστοκία που βρίσκουν οι κυπριακές τράπεζες για συνεργασία με ανταποκρίτριες τράπεζες για συναλλαγές σε δολάριο. 

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως το ζήτημα με τις ανταποκρίτριες τράπεζες δεν είναι κυπριακό αλλά διεθνές και αφορά κυρίως μικρές αγορές και αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Εξήγησε πως οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι αναφέρουν ως βασικούς λόγους που διακόπτουν τέτοιου είδους συνεργασίες το μεγάλο κόστος που έχει η συμμόρφωση σε σύγκριση με τα έσοδα που αποφέρουν, το γεγονός ότι κάποιες χώρες είναι υψηλού ρίσκου και πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκουν τις απαιτούμενες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Συρίχα, η πρόοδος που έχει κάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντική και καταγράφεται στις εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών που όπως ΟΟΣΑ, moneyval κι άλλων. 

Η τιμή καθοριστικός παράγοντας για πώληση NPLs
Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης στις αναδιαρθρώσεις, εντούτοις με βάση τον ρυθμό αύξησης των αναδιαρθρώσεων δανείων αλλά και των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα τόσο σε σχέση με την υποχώρηση των NPLs όσο και σε σχέση με τους ρυθμούς των αναδιαρθρώσεων, τόνισε το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες, ανέφερε πως στοιχείο κλειδί θα είναι η τιμή στην οποία θα πωληθούν τα δάνεια.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος