Στο μενού και οι διαγραφές δανείων

Στην εσχάτη λύση των διαγραφών οφειλόμενων ποσών προχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις οι εμπορικές τράπεζες κατά το 2016 σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα των δανειζομένων και να μπορέσουν οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες.

Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ενώ τη συγκεκριμένη λύση φαίνεται να χρησιμοποιεί και ο Συνεργατισμός. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι διαγραφές αφορούν επιπρόσθετες χρεώσεις ή τέλη που επιβλήθηκαν την περίοδο που το δάνειο δεν ήταν εξυπηρετούμενο. 

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου για παράδειγμα, από τα 6.2 δις ευρώ που αναδιαρθρώθηκαν το 2016, ποσό 1.1 δις ευρώ αφορούσε διαγραφές. Συνολικά 700 εκατ. ευρώ διαγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο και σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την αναδιάρθρωση των δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά όχι μόνο. Αντίστοιχο ποσό, 1.1 δις περιλήφθηκε και στη μείωση των δανείων με καθυστέρηση 90 ημερών, τα οποία ανήλθαν σε 2.8 δις ευρώ το 2016. Παράλληλα, διαγραφές προκύπτουν και για περιπτώσεις που βρίσκονται στα recoveries και για τις οποίες κρίνεται πως δεν υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να λάβει ποτέ τα οφειλόμενα ποσά.  

Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 160.5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 123.9 εκατ. ευρώ το 2015. Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, οι περισσότερες διαγραφές προέκυψαν το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση