Τρ. Κύπρου: €134 εκατ. για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την οποία θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει €134 εκατ. για τη χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid-caps)  στην Κύπρο. 

Η Τράπεζα, αντιλαμβανόμενη τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ανανεώνει τη συνεργασία της με την ETEπ, εισάγοντας ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης για ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης με ελκυστικούς όρους προς τις επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ, ανέρχεται στα €100 εκατ. ενώ θα διατεθούν άλλα €34 εκατ. από δικά της κεφάλαια.  

Το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν υλοποιείται με τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κύριος στόχος είναι να στηριχθούν οι λειτουργίες των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη και στην απασχόληση των νέων. 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  κ. Jonathan Taylor, που βρισκόταν στην Κύπρο και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, εκ μέρους του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, υπέγραψαν σήμερα σχετική συμφωνία. Νωρίτερα στην ίδια τελετή που πραγματοποιήθηκε επίσης στα κεντρικά γραφεία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Taylor υπέγραψε συμφωνία και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστο Πατσαλίδη.
 
Στην παρέμβαση του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων  (ΕΤΕ) Jonathan Taylor, ανέφερε ότι οι  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των κυπριακών και ευρωπαϊκών οικονομιών για αυτό και η ΕΤΕ θεωρεί σημαντικό να συνεχίζει να στηρίζει τα  επενδυτικά τους σχέδια.

Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένα αξιόπιστο εταίρο για την ΕΤΕ  και ότι η συνεργασία θα συνεχίσει στο μέλλον  για το καλό της κυπριακής οικονομίας  η οποία ,όπως ανέφερε δείχνει σημαντικά θετικά σημάδια βελτίωσης .

Ο κ.Πατσαλίδης, μιλώντας κατά την τελετή της υπογραφής  της συμφωνίας, ανέφερε «οι εν λόγω συμφωνίες δανείου και εγγύησης ύψους 100 εκ. ευρώ εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κυπριακής οικονομίας, και ειδικότερα της κάλυψης των κενών χρηματοδότησης που παρουσιάζει ο τομέας, και έχει ως στόχο τη στήριξη κυρίως Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Εταιρειών Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις υποδομές, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας».

Εξέφρασε την ελπίδα πως «όλες οι κυπριακές τράπεζες που έχουν επωφεληθεί  από την κυβερνητική εγγύηση θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων συνεισφέροντας στην όλη προσπάθεια για βιώσιμη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Δρ. Χάρη Πουαγκαρέ, ανέφερε πως «Η Τράπεζα έχει ήδη διαχειριστεί τρία προϊόντα JEREMIE, συνεισφέροντας στην αγορά περισσότερα από €40 εκατ. για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επίσης προσφέρουμε δάνεια συγχρηματοδοτικού προϊόντος (CYPEF) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Κυπριακή Κυβέρνηση για το συνολικό ποσό των €120 εκατ. Πρόσθετα, προσφέραμε Αναπτυξιακά Δάνεια της ΕΤΕπ για το ποσό των €246 εκατ.».

«Μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, «έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερες από 650 εταιρείες, για το συνολικό ποσό των €300 εκατ., και τα €230 εκατ. έχουν ήδη απορροφηθεί στην οικονομία. €100 εκατομμύρια βρίσκονται σε εκκρεμότητα εν αναμονή διασκορπισμού».
 
Πρόσθεσε ακόμη πως «Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται στις λειτουργίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων όλων τον κλάδων της κυπριακής οικονομίας, με εξαίρεση τις δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη γης, τα χρηματοοικονομικά, τα τυχερά παιγνίδια (τζόγος), κ.λπ. Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν νέα προγράμματα και να διευκολυνθούν οι νέες επενδύσεις, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας».

Το ποσό της χρηματοδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ €1.5 εκατ. μέχρι και €12.5 εκατ., με πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Η περίοδος αποπληρωμής θα είναι 2-12 χρόνια».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου