Fitch: Εμπόδια για πανευρωπαϊκή «κακή» τράπεζα

Υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής «κακής» τράπεζας (Bad Bank) ή εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), η οποία θα διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών (NPLs), σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι κανονισμοί για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύουν στην ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσουν ζημιές στους μικρο-ομολογιούχους για την κάλυψη της απομείωσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον οίκο, μια πανευρωπαϊκή AMC θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στα τραπεζικά συστήματα χωρών με μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), βοηθώντας τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν την αστάθεια των εσόδων τους από ζημιές επισφαλών δανείων, κάτι που θα είναι προς όφελος των senior πιστωτών.

Σύμφωνα με σχετικό διάγραμμα που δημοσιεύει ο οίκος, οι δέκα πρώτες χώρες στην ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η Κύπρος με ποσοστό 47,4% και ακολουθούν η Ελλάδα με 46,9%, η Πορτογαλία με 19,7%, η Σλοβενία με 19,2%, η Ιταλία με 16,4%, η Ιρλανδία με 15,4%, η Ουγγαρία με 13,9%, η Βουλγαρία με 13,7%, η Ρουμανία με 12,1% και η Κροατία με 11%.

Σημειώνει ότι πρόσφατα ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας μιας “κακής” τράπεζας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ.

Ο οίκος θεωρεί ότι είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον η δημιουργία μιας κοινής AMC στην ΕΕ ή στην Ευρωζώνη και πιστεύει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της από κοινού ανάληψης κινδύνου στην Ευρωζώνη θα είναι πολιτικά δύσκολη, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας.

Η κίνηση για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφάλισης καταθέσεων στην Έυρωζώνης που έγινε πέρσι κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς αρκετές χώρες ήθελαν περαιτέρω πρόοδο στα μέτρα μείωσης του κινδύνου προτού συμφωνήσουν να μοιραστούν τον κίνδυνο τα τραπεζικά τους συστήματα.

Ο Fitch πιστεύει ότι η πιο εφικτή προσέγγιση στη δημιουργία AMC σε σύντομο χρονικό διάστημα να ένα "ευρωπαϊκό σχέδιο” που θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

“Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαχειριστούν την περιπλοκότητα της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών και του πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις", υπογραμμίζει ο οίκος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, σύμφωνα με τον Fitch, μια AMCs θα μπορούσε να συσταθεί σε εθνικό επίπεδο, με κρατικά κεφάλαια ή άλλη κρατική στήριξη.

Ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της, η κρατική στήριξη θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στα δημόσια οικονομικά ορισμένων κρατών, ειδικά αν αυτή η στήριξη θα επιδεινώσει το δημόσιο χρέος, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης πως είναι δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη τιμή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σημειώνει ότι οι επενδυτές θέλουν μεγάλη έκπτωση για να αντισταθμίσουν χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και δυσκολίες στην ανάκτηση των εξασφαλίσεων που έχουν τα δάνεια.

Τέλος, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεν αναμένει ότι η δημιουργία πανευρωπαϊκής AMC θα οδηγήσει άμεσα σε μεγαλύτερη προσφορά δανεισμού, σημειώνοντας πως άλλοι παράγοντες, όπως οι οικονομικές προοπτικές, είναι επίσης σημαντικές για την τόνωση του δανεισμού και της ζήτησης από φερέγγυους πελάτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας