Συνεργατισμός: Η BlackRock τσεκάρει Altamira

Από τη στιγμή που η ισπανική Altamira επέδειξε ενδιαφέρον και υπέβαλε πρόταση για να αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του Συνεργατισμού, η ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωμένη να την εξετάσει. Άλλωστε, η Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στο είδος της σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού διαχειρίζεται δάνεια αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. 

Την πρόταση των Ισπανών αποφασίστηκε να εξετάσει ο σύμβουλος της τράπεζας σε θέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η BlackRock. Από την BlackRock ζητήθηκε όπως ετοιμάσει ένα δεκαετές πλάνο στο οποίο θα γίνεται πρόβλεψη για την πορεία των προβληματικών δανείων, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης τους, ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση με τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πρόταση συνεργασίας της Altamira. 

Στο τραπέζι πάντως, βρίσκονται όλα τα σενάρια και δεν αποκλείεται ο Συνεργατισμός να βγει σε προσφορές για το όλο θέμα, αντίστοιχα όπως έκανε η Ελληνική, εφόσον τελικά αποφασίσει ότι θέλει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική. 

Σε περίπτωση που κριθεί συμφέρουσα η πρόταση της Altamira, θα τεθεί ενώπιον των μετόχων της τράπεζας, ουσιαστικά του κράτους, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για έγκριση. Στο ενδιάμεσο, από τον μέτοχο θα ζητηθεί και το λεγόμενο fairness opinion από ανεξάρτητο οίκο που δεν θα σχετίζεται ούτε με την τράπεζα και τους υφιστάμενους συμβούλους, ούτε με  την Altamira για να διαφανεί κατά πόσο η πρόταση θα είναι συμφέρουσα για τον οργανισμό και τους μετόχους, δηλαδή το κράτος αρχικά και τους ιδιώτες στη συνέχεια.

Τα δεδομένα για τον Συνεργατισμό βέβαια, είναι πολύ διαφορετικό από αυτά της Ελληνικής Τράπεζας, κυρίως λόγω του πολύ διαφορετικού χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων. Με 7.3 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια τα οποία είναι κυρίως οικιστικά και για Μικρομεσαίες χρειάζονται εξειδικευμένο τρόπο διαχείρισης. Είναι γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, που οι του Συνεργατισμού δεν διαβλέπουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της διαχείρισης των δανείων του οργανισμού στην πλατφόρμα που δημιουργεί η Ελληνική με την APS. 

Το τελευταίο διάστημα τα κόκκινα δάνεια των οργανισμού έχουν κολλήσει πάνω από το 59% παρόλο που καταγράφεται βελτίωση στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών και γι’ αυτό εκφράζεται η αισιοδοξία πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση. Βέβαια, ρόλο στο ότι δεν μειώνεται το ποσοστό των προβληματικών δανείων διαδραματίζει και η δυσκολία στην εξεύρεση νέων καλών περιπτώσεων δανεισμού. Για παράδειγμα, το πρώτο εννιάμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης των μεικτών δανείων ήταν αρνητικός όπως και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών δανείων. Αρνητικά κινήθηκε και ο ρυθμός ανάπτυξης των καταθέσεων, ωστόσο, ο Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις παρουσίασε νέα μείωση. 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση