Προς κατάργηση δικαιώματος του Συνεργατισμού να ορίζει διαιτησία

Την προσέγγιση ότι θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα του Συνεργατισμού να διορίζει δικούς του διαιτητές για διευθέτηση των προβληματικών δανείων και η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει οδηγήσει σε προβλήματα και υπερχρεώσεις σε βάρους των δανειοληπτών, εξέφρασε η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα σχετική πρόταση νόμου της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων.

 

Η ψήφιση του θέματος αναβλήθηκε για 15 μέρες, οπότε και θα έρθουν ενώπιον της Επιτροπής στοιχεία που αφορούν την εν λόγω διαδικασία και τα οποία ζήτησε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι η πρόταση στοχεύει στο να καταργήσει τη δυνατότητα του Συνεργατισμού να ακολουθεί τη διαδικασία της διαιτησίας, μια διαδικασία που όπως φαίνεται, έχει τύχει κακής χρήσης στο παρελθόν με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην έχουν πλήρη εικόνα του τί ακριβώς είχαν ενώπιόν τους και να υπάρχουν επιβαρύνσεις επί των περιουσιών και διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όπως είπε, στόχος αυτής της πρότασης νόμου είναι η κατάργηση αυτής της δυνατότητας.

Στην Επιτροπή, ανέφερε, ακούστηκε από διάφορους εμπλεκόμενους ότι η διαδικασία αυτή καλό θα ήταν να βελτιωθεί. Πρόσθεσε ότι αν γίνει αυτό, ζητούν οι τράπεζες, η όποια βελτίωση να ισχύει και για αυτές για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως η προσέγγιση της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η διαδικασία. Πρόσθεσε ότι αν γίνει δυνατόν να βρεθεί καλύτερος τρόπος να λειτουργεί αυτή η διαιτησία, τότε θα πρέπει να έρθουν με νέα πρόταση οι αρμόδιες υπηρεσίες, την οποία η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει.

Ανέφερε επίσης ότι δόθηκε μια αναβολή 15 ημερών στην ψήφιση αυτού του θέματος, επειδή ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα τη διαδικασία κατάργησης της διαιτησία, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποια στοιχεία ενώπιόν τους για να έχουν την πλήρη εικόνα του θέματος.

Σημείωσε επίσης ότι η νέα διαδικασία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα στο Συνεργατισμό με αρνητικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής, ακόμα και για υποθέσεις που δεν έχουν πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια θα υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η διαδικασία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει ο Συνεργατισμός να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αφού πρέπει να λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, σε σχέση με την αλλαγή αυτού του προνομίου. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Νομικών που διασφαλίζει ότι το memo που θα μπαίνει στην περιουσία χρεώστη δεν θα υπερβαίνει το διπλάσιο της οφειλής.

Εξέφρασε την άποψη ότι εντός 15 ημερών, όταν κατατεθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, θα βρίσκονται σε θέση να πάρουν την τελική απόφαση σε σχέση με την πρόταση νόμου και πως θα διαμορφωθεί, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα διαιτησίας αν θα υπάρξει, ή αν θα ενταχθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα κάτω από τον περί διαιτησία νόμου που ισχύει σήμερα. Ανέφερε ότι, όπως τους έχει λεχθεί, η συντριπτική πλειοψηφία, γύρω στο 98% των προβληματικών δανειακών συμβάσεων δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε διαδικασία διαιτησίας που αντιστοιχούν περίπου στις 2000.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι αναμένεται η παρουσίαση των στοιχείων που ζήτησε ο χρηματοοικονομικός Επίτροπος σε 15 μέρες στην Επιτροπή ώστε να έχουν μια σφαιρική εικόνα και να τοποθετηθούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστα Μελά, οι διαιτητές παρέσυραν τους δανειολήπτες, λέγοντας τους ότι πρόκειται για αναδιάρθρωση δανείων και τους επέβαλαν επιτόκια από 7% έως και 15%. Όπως ανέφερε, οι περιπτώσεις αυτές αφορούν
εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις από το 2013 μέχρι και σήμερα, πολλές από τις οποίες ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια. Είπε επίσης ότι η πλειοψηφία των δανειοληπτών, ήταν φτωχοί άνθρωποι, με λιγότερες γνώσεις και πίστευε ότι του έλεγαν οι διαιτητές του Συνεργατισμού.


Αλλαγή χρήσης σε βιομηχανικές περιοχές
Παράλληλα στην Επιτροπή Ενέργειας συζητήθηκαν σήμερα τα προβλήματα που απασχολούν τις βιομηχανικές περιοχές, κυρίως σε σχέση με τη διαδικασία που απαιτείται για αλλαγή χρήσης ενός κτηρίου που βρίσκεται εντός των βιομηχανικών ζωνών.

Όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης ενός κτηρίου εντός βιομηχανικών ζωνών, με εξαίρεση κάποιες νέες χρήσεις, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες δεν ρυθμίζονται. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται πολεοδομική άδεια η οποία χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες ως χρονοβόρα και πολυδάπανη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ευκολότερα με σχετικό διάταγμα που θα εξέδιδε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα στην Επιτροπή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε τους βουλευτές για τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις βιομηχανικές περιοχές όσον αφορά τα υδροστόμια πυρόσβεσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από έντονες παραστάσεις και διαμαρτυρίες της Επιτροπής Εμπορίου, σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία πληροφόρησε την Επιτροπή ότι όλα τα υδροστόμια πυρόσβεσης στις βιομηχανικές περιοχές έχουν ελεγχθεί, συντηρηθεί και παραλειφθεί από την υπηρεσία, όπως επίσης και για το γεγονός ότι στην τρίτη βιομηχανική περιοχή Λεμεσού έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα από το Δήμο Ύψωνα τα 11 από τα 12 υδροστόμια που απαιτούνται.

Αναφορικά με τη χρονοβόρα και δαπανηρή, όπως την χαρακτήρισε, διαδικασία της αλλαγής χρήσης σε βιομηχανικές περιοχές, είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία μαζί με την Ένωση Δήμων θα πρέπει άμεσα να συνεργαστούν, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, για να σταματήσει η ταλαιπωρία όλων όσοι θέλουν να αλλάξουν τη χρήση στα υποστατικά τους, χωρίς να δημιουργηθούν διακρίσεις και χωρίς εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση αφού οι προσπάθειες για εγκατάσταση των υδροστομίων στις βιομηχανικές περιοχές έχει ολοκληρωθεί, άρα όλες οι απαιτήσεις της Πυροσβεστικής για τις ανάγκες πυρόσβεσης έχει ολοκληρωθεί.

Είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν η γραφειοκρατία σε σχέση με νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούν αλλαγή χρήσης για να μετατραπεί μια βιομηχανική μονάδα σε ένα κέντρο έρευνας και τεχνολογίας ή σε ένα κέντρο ηλεκτρονικού εμπορίου, να αναστείλουν ή να καταργήσουν την απόφαση της Κυβέρνησης ή της Βουλής, που προχωρά με συγκεκριμένο νομοσχέδιο της Παρασκευή, έτσι ώστε να γίνουν αλλαγές στις βιομηχανικές περιοχές για να βοηθήσουν το εμπόριο και τη βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση