Banc De Binary, trade και τζόγος

Την περασμένη βδομάδα, οι Financial Times είχαν ένα μεγάλο «αφιέρωμα» στον κόσμο των binary options, με έντονες αναφορές και στην Κύπρο με αφορμή και την απόφαση της Banc De Binary να παραιτηθεί από την άδεια λειτουργίας όπως ανακοινώθηκε και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προ βδομάδων. 

Οι FT καταγράφουν τις μαρτυρίες ατόμων από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι οποίοι αναφέρουν τις δικές τους εμπειρίες από τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους επενδυτικές (κάποιοι τις αποκαλούν στοιχηματικές) δραστηριότητες. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη για το γεγονός πως τέτοια εξειδικευμένα προϊόντα μπορούν να πωληθούν σε μη επαγγελματίες επενδυτές. όπως καταγράφεται στο δημοσίευμα των FT, η αρμόδια εποπτική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει χαρακτηριστικά πως το γεγονός και μόνο ότι οι επενδυτές σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να λάβουν αποφάσεις μέσα σε διάστημα 30 δευτερολέπτων, μπορεί να οδηγήσει σε εθιστικές συμπεριφορές που περισσότερο θυμίζουν τζόγο. 

Το πώς διεξάγονται τα binary options κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως είναι αρκετά απλό: όπως φαίνεται και στην αρχική σελίδα της Banc De Binary o «παίκτης»  επιλέγει προϊόν,  ορίζει το ποσό που θέλει να στοιχηματίσει και προβλέπει πως θα κινηθεί η αξία του. 

Οι FT Money αναφέρει πως είδε μηνύματα από υπαλλήλους της Banc De Binary προς πελάτες της εταιρείας με τα οποία τους έδιδαν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να επενδύσουν. 

Ο ίδιος ο δημιουργός της εταιρείας, Oren Laurent σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Gold τον Μάρτιο του 2013, σχολίαζε πως το δικό του σκεπτικό όταν ίδρυε την Banc De Binary ήταν να απλοποιήσει τη διαδικασία για trading ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο καθένας, ακόμα και ενάντια στις αγορές, έχοντας στη διάθεση του τα αναγκαία εργαλεία.  Κατά τον ίδιο, ήταν η απλότητα της όλης διαδικασίας που έκανε τα binary options να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα αλλά και το ότι μπορούσαν να έχουν εύκολο κέρδος από αυτό. Όπως υποστήριξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του Gold John Vickers, το αρχικό του business plan έκανε λόγω για 10.000 πελάτες τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας ενώ στην πραγματικότητα από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 οι πελάτες της εταιρείας ήταν 230.000.

Στοίχημα; 
Ερωτηθείς πως απαντά στις κατηγορίες ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα είδος τζόγου, σχολίασε πως αν κάποιος απλά μαντεύει και δεν κάνει έρευνα για το που να επενδύσει, τότε είναι τζόγος. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα νεαρών επιχειρηματιών που λειτουργούν εστιατόρια χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς την απαιτούμενη έρευνα. Το 92% των νέων εστιατορίων αποτυγχάνουν, είχε αναφέρει και διερωτήθηκε: «Θα ονομάζεται αυτούς τους ανθρώπους τζογαδόρους ή μήπως επειδή μιλάμε για εστιατόρια δεν είναι τζόγος;» Αν δεν κάνεις την έρευνα τότε σίγουρα τζογάρεις. Υποστήριξε δε, πως η εταιρεία παρέχει την έρευνα χαρακτηρίζοντας την και ως ένα από τους λόγους της επιτυχίας της. Βέβαια, στις μαρτυρίες που επικαλούνται οι FT, οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν έκαναν απλώς έρευνα αλλά φαίνεται να έδιδαν οδηγίες στους πελάτες για το που να επενδύσουν. 

Τα τότε σχέδια της εταιρείας και του ίδιους του Laurent περιλάμβαναν το χορηγία τοπικής ομάδας αλλά και την αύξηση του προσωπικού της στην Κύπρο στα 1.200 άτομα σε διάστημα τεσσάρων ετών… Δηλαδή φέτος. 

Δειτε Επισης

Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις