Δάνεια 130 εκατ. σε μικρομεσαίες μέσω ΕΤΕπ

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται να καταγράψουν τα δάνεια  προς επιχειρήσεις που φέρουν κυβερνητικές εγγυήσεις. Τα στοιχεία για την κατάσταση των κυβερνητικών εγγυήσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να δημοσιευτούν εντός Ιανουαρίου, και σ’ αυτά οι τιμές των υπολοίπων  δανείων στην κατηγορία «τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί» αναμένεται να είναι αυξημένες, με δεδομένο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλες οι τράπεζες υπέγραψαν συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ),  με στόχο την παραχώρηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αυξητική τάση των δανείων από την ΕΤΕπ  είναι εμφανής τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα υπόλοιπα δανείων των τραπεζών με κυβερνητικές εγγυήσεις, έχουν ως ακολούθως:

•    Στις 30 Ιουνίου 2015, το υπόλοιπο δανείων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών ανήλθε στα €37 εκατ.

•    Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, το υπόλοιπο δανείων αυξήθηκε στα €80 εκατ.

•    Στις 30 Ιουνίου 2016, η τιμή των υπολοίπων δανείων εκτοξεύθηκε στα €131 εκατ.

Σύμφωνα με πηγή από το Γενικό Λογιστήριο, η αυξητική αυτή τάση αποδίδεται στο σχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2014, βάσει του οποίου οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ, με κυβερνητικές εγγυήσεις, χρήματα τα οποία θα προσφέρουν υπό τη μορφή δανειοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της οικονομίας του τόπου. 

Όπως μας επισημάνθηκε, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται μόλις τον τελευταίο χρόνο, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε εξ αρχής μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αιτήσεις ενδιαφερομένων για δανειοδότηση από τις τράπεζες δεν ήταν αρκετές, και συνεπώς η άντληση δανεισμού από την ΕΤΕπ ήταν μικρή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αντλούνται σταδιακά και βάσει του σχετικού ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τις αιτήσεις των διαφόρων επιχειρήσεων.  

Τονίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, είχαν απορροφηθεί από την ΕΤΕΠ συνολικά €130 εκατομμύρια ευρώ. 

Αυξήθηκε το ποσό δανεισμού των τραπεζών

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο παραχώρησης Κυβερνητικών Εγγυήσεων προς την ΕΤΕπ για χορήγηση πρόσθετων δανείων προς τις κυπριακές τράπεζες, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, το συνολικό ποσό δανεισμού από την ΕΤΕΠ αυξάνεται από τα €500 εκατ. σε €750 εκατ. 

Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση δεν συνεπάγεται αυτόματη αύξηση και του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΤΕπ. «Αν δεν υπάρξει ενιδαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ποσά αυτά δεν θα απορροφηθούν», τόνισε στο InBusinessNews η ίδια πηγή.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου