Ποιος θα υπογράψει τη «νεκροψία» της Λαϊκής;

Ακόμα ένας διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας αποφάσισε να μην συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Όπως έγινε γνωστό, ο Κρις Παύλου δεν θα συνεχίσει ως διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας με το νέο χρόνο και έτσι η Αρχή Εξυγίανσης θα πρέπει να εξεύρει νέο διαχειριστή για ότι απέμεινε από τη Λαϊκή Τράπεζα. Είναι ο δεύτερος διαχειριστής της Λαϊκής που αποχωρεί από τη συγκεκριμένη θέση αφού προηγήθηκε πριν 20 μήνες περίπου η Άντρη Αντωνιάδου, η οποία μάλιστα αποχώρησε πυροβολώντας σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς της Αρχής Εξυγίανσης. 

Μέχρι στιγμής η αποχώρηση Παύλου είναι σε χαμηλούς τόνους παρόλο που αφέθηκαν από μέρους του κάποιες αιχμές σε σχέση με τους όρους που έθεσε η Αρχή Εξυγίανσης. Στην περίπτωση της κ. Αντωνιάδου πάντως, η διαφωνία είχε να κάνει με την ουσία της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν στην τράπεζα. Σχετική επιστολή της κ. Αντωνιάδου βρίσκεται κλειδωμένη σε κάποιο γραφείο στη Βουλή. 

Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά βέβαια σε σχέση με την περίοδο που αποχώρησε η κ. Αντωνιάδου, αφού ο νέος διαχειριστής θα κληθεί να υπογράψει τα τελικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2012 αλλά και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του 2013, τα τελευταία δηλαδή της τράπεζας. Στην περίπτωση του Κρις Παύλου οι συνθήκες ήταν ιδιάζουσες αφού πέραν από διαχειριστής ήταν και μέλος του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας με ότι αυτό συνεπάγεται, κάτι που προφανώς θα έκανε πιο περίπλοκη την υπογραφή των αποτελεσμάτων εκ μέρους του. Λόγω ακριβώς αυτής της εξέλιξης, η εξεύρεση νέου διαχειριστή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού θα πρέπει να είναι άτομο διατεθειμένο να υπογράψει τα τελικά αποτελέσματα της τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην διαχειριστής της FBME Άνδρος Ανδρονίκου είχε αποχωρήσει για ένα παρόμοιο λόγο από τη διαχείριση της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες. Δεν αποκλείεται επίσης η συγκεκριμένη εξέλιξη να επιταχύνει τις διαδικασίες εκκαθάρισης της τράπεζας ακόμα κι αν δεν πωληθούν προηγουμένως όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. 

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα διορίστηκαν η Deutsche Bank και η HSBC για να αναλάβουν την πώληση του 9.6% που ελέγχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, λίγο πριν η τελευταία εισέλθει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Προς πώληση φαίνεται πως έχει τεθεί και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (IBG)η οποία αρχικά θα παρείχε τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα στη Βουλή η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Αρχής Εξυγίανσης Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είχε εκφράσει την προθυμία της τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας να περάσουν στη διαχείριση των κουρεμένων καταθετών, πλην όμως διαφώνησε με το ενδεχόμενο να μην πωληθεί η IBG και να λειτουργήσει ως όχημα για δημιουργία μίας νέας τράπεζας με δραστηριότητες και στην Κύπρο. 

Μιλώντας στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, ο ειδικός διαχειριστής της τράπεζας αλλά και εκπρόσωποι του ΣΥΚΑΛΑ εξέφρασαν την άποψη πως παρά το τι λέει ο νόμος, κάποια περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να πωληθούν αλλά να τυγχάνουν διαχείρισης μέχρι να μεγιστοποιηθεί η αξία τους. Ο Κρις Παύλου στάθηκε στο θέμα την Επενδυτικής Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέροντας πως είναι μία τράπεζα με σημαντικές προοπτικές που λειτουργούσε υπό περιορισμούς και πλέον έχει όλα τα εχέγγυα να αυξήσει περισσότερο την αξία της. Ο ίδιος εισηγήθηκε όπως εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι μετοχές να δοθούν στους πιστωτές της. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου, είχε αναφέρει πως διαφωνούν με την πρόνοια της νομοθεσίας που προβλέπει πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να πωληθούν και ζήτησε όπως υπάρξει τροποποίηση της.

«Κερδοφόρα» τράπεζα
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή, τον Μάρτιο του 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας άξιζαν 775 εκατ. ευρώ (393 οι θυγατρικές και 382 εκατ. η συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου). Στο τέλος του 2015, η αξία των θυγατρικών μειώθηκε σε 248 εκατ. ευρώ ενώ η αξία της συμμετοχής στη Τράπεζα Κύπρου με βάση τις τότε τιμές διαπραγμάτευσης της μετοχής εκτιμήθηκε στα 112 εκατ. ευρώ. 

Πάντως, μετά που τέθηκε υπό διαχείριση, η Λαϊκή φαίνεται να είναι κερδοφόρα. Κατέγραψε έσοδα 27 εκατ. ευρώ και έξοδα 14 εκατ. ευρώ. Έσοδα 2.8 εκατ. ευρώ προήλθαν από μερίσματα και περίπου 5 εκατ. ευρώ από οφειλές της CNP. Όσον αφορά τα έξοδα, η μερίδα του λέοντος κατέληξε σε δικηγορικά γραφεία σε Κύπρο αλλά κυρίως σε εξωτερικό. Από το συνολικό ποσό των 7.9 εκατ. ευρώ, τα 2.1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε δικηγόρους εντός Κύπρου και τα υπόλοιπα σε δικηγόρους στο εξωτερικό. 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας