Πρώτη συμφωνία της Κύπρου με το ΕΤΣΕ

Τα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό ταμείο (ΕΤαΕ) και η RCB Bank (RCB) υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία της Κύπρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ)  η οποία θα παράσχει 10 εκατομμύρια Ευρώ σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καινοτομίας.  

Με βάση την νέα συμφωνία, η RCB θα παράσχει ελκυστικές δανειοδοτήσεις σε ΜΜΕ καινοτομίας και μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά την διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Η εγγύηση του ΕΤαΕ παρέχεται μέσα στα πλαίσια της χρηματοδότησης της ΕΕ «InnovFin» για καινοτόμες επιχειρήσεις που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. 

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας ανέφερε πως με την εν λόγω συμφωνία, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη έφτασε σε άλλο ένα κομβικό ορόσημο. 

Από την πλευρά του, ο CEO του ΕΤαΕ Pier Luigi Gilibert εξέφρασε την ικανοποίηση του από το γεγονός ότι οι δανειοδοτήσεις είναι τώρα διαθέσιμες στις καινοτόμες Κυπριακές επιχειρήσεις. 

Ο CEO της RCB Bank Kirill Zimarin υπογράμμισε την δέσμευση της Τράπεζας για στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ, το ΕΤαΕ και την κυβέρνηση όσον αφορά την παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά, εκπληρώνοντας έτσι τον ρόλο της στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. 

Η ΕΤΕπ υπέγραψε επίσης μια δεύτερη συμφωνία με την RCB Bank για την παροχή του επιπρόσθετου ποσού ύψους 40 εκατομμυρίων Ευρώ, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα και παρέχοντας οφέλη σε Κυπριακές εταιρείες ενώ ταυτόχρονα υπογράφηκε και συμφωνία κρατικής εγγύησης μεταξύ της ΕΤΕπ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η δεύτερη χρηματοδοτική συμφωνία με την RCB Bank για την στήριξη εγχώριων εταιρειών έρχεται σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας ύψους 20 εκατομμυρίων Ευρώ με την RCB που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και η οποία ήδη διατέθηκε πλήρως, στηρίζοντας περισσότερες από 10 νέες επενδύσεις. 

Τα δάνεια περιλαμβάνουν ειδική δανειοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «Θέσεις εργασίας για νέους»  που παρέχει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για ΜΜΕ. Το δανειοδοτικό πρόγραμμα «Θέσεις εργασίας για νέους» που εξαγγέλθηκε από την ΕΤΕπ τον Ιούλιο του 2013 αποτελεί μέρος της ευρύτερης Ευρωπαϊκής δέσμευσης για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2013. Το σχέδιο στοχεύει σε χώρες με υψηλή ανεργία ανάμεσα στους νέους. Για να είναι σε θέση οι ΜΜΕ να ωφεληθούν από χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Θέσεις εργασίας για νέους», θα πρέπει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού να πληρούν ένα περιορισμένο αριθμό προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης ή εκπαίδευσης νέων. 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ