Συνεργατισμός: Ενοποιούνται τα 18 ΣΠΙ

Στην ενοποίηση των 18 διαφορετικών νομικών οντοτήτων του προχωρά ο Συνεργατισμός μετά από απόφαση της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Στις 30 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Ειδική Γενική Συνέλευση των μετόχων για έγκριση σχετικού ψηφίσματος. 

«Η Νομική συγχώνευση δημιουργεί τη στέρεα και δυνατή βάση για να κινηθούμε μπροστά, να προχωρήσουμε αποφασιστικά απαλλαγμένοι από τα πολλαπλά βάρη, τις μεγάλες υποχρεώσεις και τις στρεβλώσεις που αναγκαστικά η δύσκολη κατάσταση του 2014 μας δημιούργησε. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικά θετικών αποτελεσμάτων με δείκτη κεφαλαίων  στο 16.5% εν μέσω τεσσάρων διαδοχικών κερδοφόρων τριμήνων και την εμπιστοσύνη του κόσμου να μας τιμά με €4δις συνολική ρευστότητα. Μας τιμά επίσης η ευρεία αναγνώριση που τυγχάνει αυτή η προσπάθεια μέσα από τις εκθέσεις και αξιολογήσεις των εξωτερικών θεσμών και της διατυπωμένης θέσεις των δύο μας μετόχων οι οποίοι σημειώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί», σχολιάζει σε εσωτερικό σημείωμα του προς το προσωπικό ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης. 

Ο Συνεργατισμός, σημειώνεται στο σημείωμα που αποκαλύπτει το IN Business News, με την σημερινή απόφαση υιοθετεί βέλτιστη δομή με βάση τις πρακτικές και άλλων σύγχρονων ευρωπαϊκών συνεργατικών ιδρυμάτων. «Ενοποιούμε τις λειτουργίες του Οργανισμού και προάγουμε την διαφάνεια και την ισότητα μεταξύ του προσωπικού μας. Με αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε συντεταγμένα σε καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πελάτες μέλη μας υπηρετώντας τους στόχους και την αποστολή μας. Η νομική ενοποίηση αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη των όσων εως τώρα υλοποιήθηκαν αναφορικά με την λειτουργική συγχώνευση και την παράλληλη μεταφορά προσωπικού και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τα ΣΠΙ στην ΣΚΤ. Προχωρούμε έτσι λοιπόν  αποφασιστικά και στον δρόμο για την επαναφορά της ιδιοκτησίας του Συνεργατισμού σε μία εγχώρια και ευρεία βάση, μέσω της ένταξης σε οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου εντός του 2017. Στόχος μας η δημιουργία ενός οικοσυστήματος υπεύθυνης τραπεζικής που να έχει ως βασική συνιστώσα το τρίπτυχο μέλος-πελάτης-ιδιοκτήτης. Ένα τρίπτυχο συνυφασμένο με την ίδια την ύπαρξη του Συνεργατισμού, θεμελιώνοντας την διαφορετικότητα του μέσα από την Κυπριακή ιστορία και φιλοσοφία του». 

Ο Συνεργατισμός δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον Κυπριακό λαό και ως τέτοιο το διαφυλάξαμε, ασκώντας όχι μόνο συνετή αλλά και προοδευτική διαχείριση αναγκαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλουμε υπερπροσπάθεια, αναφέρει ο Ν. Χατζηγιάννης. «Πετύχαμε να διατηρήσουμε τα αρχικά κεφάλαια που μας ανακεφαλαιοποίησαν και αυξήσαμε τις προβλέψεις μας με επιπρόσθετο ποσό πέραν των €800εκ. Αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο θέτουμε σήμερα σε πορεία επαναφοράς της ιδιοκτησίας τους σε ευρεία Κυπριακή μετοχική βάση. Επεξεργαζόμαστε ήδη κάποιους μηχανισμούς που θα χρειαστούν για την υλοποίηση αυτής μας της πρόθεσης». 

Η απόφαση για νομική ενοποίηση εντός του 2016 αποτελεί στρατηγική επιλογή και στοχεύει στην άμεση διευθέτηση όλων των λειτουργικών εκκρεμοτήτων έτσι ώστε να σχεδιάσουμε απρόσκοπτα μαζί την νέα αναπτυξιακή πορεία του Συνεργατισμού. «Σε συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που σας εκπροσωπούν θα διαμορφώσουμε από κοινού τα θέματα που σας απασχολούν, όπως άλλωστε πάντοτε έπραττε ο Συνεργατισμός ως μέρος της φιλοσοφίας του. Τραβάμε μπροστά οδηγώντας τις εξελίξεις και προχωράμε όλοι μαζί διασφαλίζοντας το μέγεθος, το ύψος, τα δικαιώματα και το συνεχές της απασχόλησης και δημιουργώντας νέες προοπτικές».  

Ο γενικός διευθυντής της ΣΚΤ, παραδέχεται πως μέσα από «το μεγαλύτερο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και λειτουργικών κεντροποιήσεων που είδε ποτέ η Κύπρος» προέκυψαν αναμενόμενες οργανωτικές αδυναμίες σε αυτή την πρωτοφανή αλλαγή που ζητούν λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να στελεχώσουμε με επάρκεια και πληρότητα το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων που λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο. 

«Η παρουσία ενός τοπογενούς, υπευθύνου και σύγχρονου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με την φιλοσοφία του Συνεργατισμού αποτελεί μια ωφέλιμη πράξη για τον κυπριακό λαό και τον τόπο. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι επιδιώκοντας να δώσουμε προοπτική στον Συνεργατισμό και στον κόσμο του». 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια