Τζ. Χούρικαν: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια διορθώσεων

Για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα, την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τον ELA και τον διορισμό του Wilbur Ross στην κυβέρνηση Τραμπ, μίλησε αποκλειστικά στο InBusinessNews o CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Πάτρικ Χούρικαν, ο οποίος συμμετείχε στο 4ο Banking Forum που διοργάνωσε η IMH.

Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε για διορθώσεις σημείωσε ο κ. Χούρικαν ερωτηθείς για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μπορούν να αποπληρώσουν τα λεφτά τα οποία δανείζονται, πιθανόν να χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μερικές συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», σημείωσε.

Όσον αφορά το διορισμό του μεγαλομετόχου και αντιπροέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπορ Ρος ως υπουργός Εμπορίου στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, ο κ. Χούρικαν είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον Ρος αλλά και για την ίδια την Τράπεζα Κύπρου. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σχολιάσουμε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Τράπεζα καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικαστικών της Γερουσίας των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη διαδικασία εισαγωγής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, είπε πως ορόσημο στην πορεία της υλοποίησης του πλάνου είναι η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συγκροτήματος στις 13 Δεκεμβρίου όπου ευελπιστεί να λάβει μία θετική ψήφο από τους μετόχους. Στη συνέχεια η υπόθεση θα μεταφερθεί στο δικαστήριο για να μετακινηθεί η μετοχή από την Αθήνα μέσω της ιθύνουσας εταιρείας (Holding company) στο Λονδίνο, και αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Χωρίς να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την αποπληρωμή του ELA, ο κ. Χούρικαν αρκέστηκε να πει πως θα γίνει σύντομα. «Σήμερα κουβαλάμε 600 εκατ. ευρώ ELA. Έχουμε περισσότερα μετρητά από ότι ELA, αλλά η δουλειά μας είναι να διοικήσουμε την Τράπεζα με ασφάλεια και να διαβεβαιωθούμε ότι έχουμε καλή ρευστότητα, αρκετά αποθεματικά και η αποπληρωμή του ELA θα γίνει σύντομα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)