Διάταγμα Διοικητικού Δικαστηρίου για την προσφυγή της FBME

Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου διάταγμα το οποίο διατάσσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και την Επιτροπή Εξυγίανσης να επιτρέψουν στους δικηγόρους της FBME Bank την επιθεώρηση συγκεκριμένων εγγράφων.

Το διάταγμα εκδόθηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης απόφασης του Δικαστηρίου στην προσφυγή της FBME Bank με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και της Επιτροπής Εξυγίανσης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 21.7.2014 αναφορικά με την πώληση εργασιών του υποκαταστήματος της FBME Bank στην Κύπρο.

Στα πλαίσια της προσφυγής της, η FBME Bank καταχώρησε στις 4.2.2016 ενδιάμεση αίτηση με την οποία αιτείται τα ακόλουθα:
“(Α) Οδηγίες και/ή Διάταγμα του Σεβαστού Δικαστηρίου που να διατάσσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και Επιτροπή Εξυγίανση και/ή τους αξιωματούχους και/ή τους αντιπροσώπους και/ή εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους αυτών, όπως εντός 7 ημερών από την έκδοση του παρόντος διατάγματος, αποκαλύψουν ενόρκως τα πιο κάτω έγγραφα:
1. Έκθεση του ελεγκτικού οίκου PricewaterhouseCoopers(PwC), στην οποία εμπεριέχονται τα συμπεράσματα του ελέγχου μέτρων πρόληψης ξεπλύματος χρήματος(AML audit) που διεξήγαγε από κοινού με την FinCEN στις εγκαταστάσεις της FBME Bank μεταξύ 17/06/2014 – 04/07/2014.
2. Πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εξυγίανσης για την περίοδο 21/07/2014 μέχρι σήμερα.
3. Αναθεωρημένη έκθεση ρευστότητας/οικονομικής κατάστασης αναφορικά με την FBME Bank.
4.Αλληλογραφία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και της Επιτροπής Εξυγίανσης με την FBME Bank., την FinCEN, της ανταποκρίτριες τράπεζες, τον Νόμιμο Διαχειριστή στην Τανζανία για την περίοδο 18/07/2014 μέχρι σήμερα.

(Β) Επιπρόσθετα και/ή διαζευκτικά, οδηγίες και/ή Διάταγμα του Σεβαστού Δικαστηρίου που να διατάσσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και Επιτροπή Εξυγίανση και/ή τους αξιωματούχους και/ή τους αντιπροσώπους και/ή εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους αυτών, όπως εντός 7 ημερών από την έκδοση του παρόντος διατάγματος, εφοδιάσουν τους δικηγόρους της FBME Bank με αντίγραφα των εγγράφων που αναφέρονται στο σημείο

(Α) 1 έως 4 της παρούσας.

(Γ) Επιπρόσθετα και/ή διαζευκτικά, οδηγίες και/ή Διάταγμα του Σεβαστού Δικαστηρίου που να διατάσσει την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και Επιτροπή Εξυγίανση και/ή τους αξιωματούχους και/ή τους αντιπροσώπους και/ή εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους αυτών, όπως εντός 7 ημερών από την έκδοση του παρόντος διατάγματος, επιτρέψουν στους δικηγόρους της FBME Bank την επιθεώρηση των εγγράφων που αναφέρονται στο σημείο (Α) της παρούσας”.

Στην ενδιάμεση απόφαση του, ο Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφέρει ότι “η έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο Α1 της αίτησης και η αλληλογραφία που αναφέρεται στην παράγραφο Α4, συνιστούν σχετικά έγγραφα, απαραίτητα για την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης. Τα υπόλοιπα έγγραφα που καθορίζονται στις παραγράφους Α2 και Α3 της αίτησης θεωρώ...ότι δεν έχει εξειδικευτεί με αρκετή επάρκεια η σχετικότητα τους με τους λόγους ακύρωσης”.

Υπό το φως των ανωτέρω, σημειώνεται, “εκδίδεται διάταγμα ως ακολούθως: Διατάσσονται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και η Επιτροπή Εξυγίανση και/ή τους αξιωματούχους και/ή τους αντιπροσώπους και/ή εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους αυτών, όπως εντός 7 ημερών από την έκδοση του παρόντος διατάγματος, επιτρέψουν στους δικηγόρους της FBME Bank την επιθεώρηση των ακόλουθων εγγράφων:
1.Έκθεση του ελεγκτικού οίκου PricewaterhouseCoopers(PwC), στην οποία εμπεριέχονται τα συμπεράσματα του ελέγχου μέτρων πρόληψης ξεπλύματος χρήματος(AML audit) που διεξήγαγε από κοινού με την FinCEN στις εγκαταστάσεις της FBME Bank μεταξύ 17/06/2014 – 04/07/2014.

2.Αλληλογραφία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης και της Επιτροπής Εξυγίανσης με την FBME Bank. την FinCEN, της ανταποκρίτριες τράπεζες, τον Νόμιμο Διαχειριστή στην Τανζανία για την περίοδο 18/07/2014 μέχρι σήμερα”.

Νοείται, προστίθεται, ότι τα έγγραφα που θα τεθούν προς επιθεώρηση σύμφωνα με το εκδιδόμενο διάταγμα, θα αποτελέσουν και μέρος του διοικητικού φακέλου που θα κατατεθεί στο δικαστήριο στο στάδιο των διευκρινίσεων.

Τα έξοδα της ενδιάμεσης αίτησης θα ακολουθήσουν το αποτέλεσμα της προσφυγής.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε στις 22/12/2015 την ανάκληση άδειας της FBME Bank Ltd για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο,
 
«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι η άδεια που χορηγήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2003 στην FBME Bank Ltd της Τανζανίας για λειτουργία υποκαταστήματος στην Κύπρο, ανακλήθηκε με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2015», αναφερόταν τότε στην ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Η FBME Limited την ίδια μέρα ανακοίνωνε ότι ξεκινά άμεσα νομική μάχη για να εφεσιβάλει την ανάκληση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) της άδειας του κυπριακού υποκαταστήματος της FBME Bank και θα προσβάλει αυτή την απόφαση στα κυπριακά Δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)