Διάχυση ρευστότητας στο ΧΑΚ μέσω ένταξης της Τρ. Κύπρου στο LSE

Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα επιφέρει την πολυπόθητη αύξηση της ρευστότητας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μέσω της προσέλκυσης ξένων, διατύπωσε εμπειρογνώμονας της βρετανικής χρηματαγοράς, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει την ένταξη της τράπεζας στο LSE ως σημαντική και στρατηγικής σημασίας προοπτική.

Την περασμένη βδομάδα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην κανονική αγορά του LSE και σε κατοπινό στάδιο στην premium αγορά, διατηρώντας ως δευτερογενή την ένταξη στο ΧΑΚ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα στους τίτλους της.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών (ΣΥΔΕΚ), ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης «για τη σημαντική, στρατηγικής σημασίας προοπτική της ένταξης της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μια προοπτική που θα εξετάσει η Γενική Συνέλευση της τράπεζας τις επόμενες μέρες».

«Μεταξύ άλλων θεωρούμε πως δημιουργείται μια γέφυρα συνεργασίας του δικού μας Χρηματιστηρίου, στο οποίο η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει ασφαλώς να μετέχει, με ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου», είπε.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την υστέρηση που παρατηρείται στην ΕΕ, αλλά και πολύ περισσότερο στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων «που οδηγεί σε υπερβολική εξάρτηση στο τραπεζικό σύστημα και στον τραπεζικό δανεισμό».

«Το γεγονός μάλιστα ότι και το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί πλέον κάτω από ένα πολύ πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για σωστή ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την θέση του ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως δημόσιος οργανισμός ως προέκταση της δημόσιας υπηρεσίας».

«Πρόθεσή μας είναι να μελετήσουμε στο επόμενο διάστημα όλες τι διαθέσιμες επιλογές, να προβούμε σε συνεργασία με τις αρχές του χρηματιστηρίου σε όλες τις προπαρασκευαστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί δυνατή η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου το συντομότερο δυνατόν μια προοπτική που μπορεί βεβαίως να επιτευχθεί και μέσα από την στρατηγική συνεργασία με άλλες οργανωμένες αγορές», κατέληξε.

Θα υπάρξει διάχυση λόγω Τράπεζας Κύπρου
Από την πλευρά του, ο Τομ Άτενμπορο, επικεφαλής των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του LSE, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ένταξη της Τράπεζας Κύπρου θα λειτουργήσει θετικά και όχι ανταγωνιστικά με το ΧΑΚ.

«Και θα δούμε ως αποτέλεσμα μια διάχυση (spillover) στο ΧΑΚ και θα δούμε τη ρευστότητα να αυξάνεται», είπε και έφερε το παράδειγμα της ένταξης ενός μεγάλου ρουμανικού επενδυτικού ταμείου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κάτι που του επέτρεψε να αντλήσει τη ρευστότητα που επιζητούσε.

Σημείωσε μεν ότι η πίτα της ρευστότητας χωρίστηκε 50-50 μεταξύ των Χρηματιστηρίων του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ρευστότητα της μετοχής του ταμείου στο ρουμανικό χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 20 με 30%.

«Ναι η πίτα μοιράστηκε στα δύο, αλλά πλέον η πίτα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το LSE διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή διεθνών επενδυτών.

«Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να έχουμε την αναλογία διεθνών επενδυτών στην Τράπεζα Κύπρου και μέσω αυτής μια μεγαλύτερη γνωριμία με την Κύπρο και οι επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτάζουν για νέες ευκαιρίες να επενδύσουν εδώ, όχι απλά στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, αλλά σε άλλα κυπριακά ονόματα», κατέληξε.

ΕΚΚ: Ανάγκη σωστής εποπτείας
Στη δική της ομιλία η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Δήμητρα Καλογήρου, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής εποπτείας, λέγοντας πως «οι εταιρείες που διοικούνται σωστά είναι η καλύτερη εγγύηση για τους μετόχους τους».

«Η μη τήρηση σημαντικών υποχρεώσεων από μέρους των εισηγμένων εταιρειών, όπως η υποβολή και δημοσιοποίηση των οικονομικών του εκθέσεων, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού, ενεργεί ανασταλτικά στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία της αγοράς κινητών αξιών και απομακρύνει τους επενδυτές εφόσον δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση», είπε προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η ΕΚΚ εντατικοποίησε τους ελέγχους και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης.

Όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζονται δυσκολίες συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τις υποχρεώσεις τους ιδιαίτερα σε θέματα έγκαιρης υποβολής οικονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, την τελευταία 5ετία η ΕΚΚ ενέκρινε αποφάσεις του Συμβουλίου του ΧΑΚ για διαγραφή τουλάχιστον 38 εταιρειών από τη ρυθμιζόμενη αγορά, εκ των οποίων οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν μη συμμόρφωση των εταιρειών με τις συνεχείς υποχρεώσεις τους.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ 81 εταιρείες που έχουν εισηγμένους τίτλους στην ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑΚ, ενώ οι τίτλοι άλλων τεσσάρων εταιρειών έχει ανασταλεί διότι δεν ανταποκρίνονται με τις εποπτικές τους υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2015 φαίνεται ότι είναι σαφώς καλύτερα από το 2014.

«Όμως υπάρχει δρόμος να διανυθεί διότι το 50% των εισηγμένων εταιρειών έχουν ζημιογόνα ακόμα αποτελέσματα, ενώ μόλις ένα 10% καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους τους», κατέληξε.

ΧΑΚ: Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό συνεργάτη
Εκ μέρους του Προέδρου του ΧΑΚ, ο Νώντας Μεταξάς, Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου, είπε ότι η κυπριακή κεφαλαιαγορά θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει «για να πάρουμε το χρηματιστήριο μπροστά σε συνεργασία με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης».

«Και όπως είπε ο Υπουργός, πολύ σωστά χρειαζόμαστε όπως όλα τα χρηματιστήρια ένα σοβαρό στρατηγικό συνεργάτη και εκεί γίνονται συντονισμένες προσπάθειες», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Μεταξάς επεσήμανε τη ανάγκη μείωση της γραφειοκρατίας στην ΕΕ ώστε να αυξηθεί η άντληση κεφαλαίων μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 80% της άντλησης κεφαλαίου στις ΗΠΑ γίνεται μέσω Χρηματιστηρίου και μόλις το 20% μέσω τραπεζών, ενώ στην ΕΕ ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

«Δυστυχώς αυτή η τάση των εισαγωγών σε Χρηματιστήριο μειώνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται στην μεγάλη γραφειοκρατία που επικρατεί. Ένας που διαβάζει τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες, που είναι πάντοτε στη σωστή κατεύθυνση, βλέπει μια μεγάλη γραφειοκρατία», κατέληξε.

ΚΕΒΕ: Να στηρίξουμε τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ
Ο Φειδίας Πηλείδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) υπό την ομπρέλα του οποίου ιδρύθηκε ο ΣΥΔΕΚ, είπε ότι στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, τα δεδομένα σήμερα στο χρηματιστηριακό θεσμό έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και το σκηνικό έχει διαφοροποιηθεί.

Σημείωσε όμως ότι όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ για την οποία η μονάδα αποκρατικοποιήσεων έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη ανεξάρτητο οίκο ο οποίος θα καταρτίσει στρατηγικό πλάνο αποκρατικοποίησης με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου του 2018.

«Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς στην παρούσα φάση είναι με συγκεκριμένες ενέργειες να κάνουμε το ΧΑΚ δυνατό και πάλι. Αναμένουμε τις εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ και παράλληλα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται προσπάθεια και χρόνος καθώς η ζημιά που έγινε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη», κατέληξε.

ΣΥΔΕΚ: Ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν ώθηση στο ΧΑΚ
Τέλος, ο Σταύρος Λεπτός, Πρόεδρος ΣΥΔΕΚ αναφέρθηκε στην «αποκαρδιωτική εικόνα» που παρουσιάζει το ΧΑΚ στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας όμως ότι τα πράγματα παρουσιάζονται καλύτερα λόγω των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπογράμμισε όμως ότι «χρειάζεται μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της παραγωγικότητας και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, του Συνεργατισμού και μεγάλων έργων προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στο Χρηματιστήριο με την προώθηση των επενδύσεων».

«Κύριος σκοπός εισαγωγής και διατήρησης τίτλων εισηγμένων εταιρειών είναι η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, σκοπός που τα τελευταία χρόνια κατάντησε απραγματοποίητο όνειρο. Χωρίς ουσιαστική στήριξη στο ΧΑΚ η εμπιστοσύνη του κοινού δεν θα επανέλθει άρα οι εταιρείες δεν θα έχουν λόγο είτε παραμονής είτε εισαγωγής στο ΧΑΚ», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας