Observer: «Αξιοσημείωτη» η ανάκαμψη της Τράπεζας Κύπρου

Ως αξιοσημείωτη «ιστορία αναβίωσης όμοια με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Observer τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
 
«Μόνο πριν από τρία χρόνια η Τράπεζα Κύπρου βρισκόταν στην κρίσιμη λίστα. Είχε υποχρεωθεί – υπό τους όρους της ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ διάσωση της χώρας – να αρπάξει ρευστό από τους αποταμιευτές της και κρατούταν ζωντανή με δισεκατομμύρια ευρώ που αντλούνταν από την κεντρική τράπεζα», υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα στο δημοσίευμα με τον ενδεικτικό τίτλο «Η Κύπρος η κρίση και η τράπεζα που επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού».
 

Τώρα η τράπεζα επιδιώκει τη χρηματιστηριακή εισαγωγή της και εξάπλωσή της στη βρετανική αγορά, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζον Χούρικαν να βρίσκεται στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να καταστήσει την τράπεζα ελκυστική για τους επενδυτές, συνεχίζει το δημοσίευμα.
 
Όπως αναφέρεται, οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμα κάπως ασαφείς. Στόχος είναι μια αρχική εισαγωγή στις αρχές του νέου έτους, αλλά το βασικό σχέδιο είναι να γίνει η τράπεζα τόσο δυνατή ώστε να κερδίσει μία θέση στους δείκτες FTSE. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέβαλλε στην προσέλκυση επενδυτών.
 
Παρόλα αυτά, η πρόθεση μιας τράπεζας που ακόμα είναι «υπό επιδιόρθωση», σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν, είναι ένδειξη της «εντυπωσιακής» φιλοδοξίας του ιδίου, σχολιάζει ο Observer.
 
Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 58% του χαρτοφυλακίου δανεισμού, αλλά και ότι υπάρχει μια σειρά θετικών ενδείξεων, όπως ότι απομένει να αποπληρωθεί μόνο ένα ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ στην κεντρική τράπεζα και το γεγονός ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν.
 
Αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος το Μάρτιο η εφημερίδα τη χαρακτηρίζει «σχεδόν θαύμα». Οικονομικός αναλυτής λέει ότι η αναμενόμενη βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια ύφεση αποφεύχθηκε λόγω των γρήγορων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με το τι συνέβη στην Ελλάδα οι περισσότεροι Κύπριοι είδαν τις διαρθρωτικές αλλαγές ως καθυστερημένες αλλά και πιο αποδεκτές από τις αυξήσεις φόρων.
 
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που ακολουθήθηκε για την Τράπεζα Κύπρου, αξιωματούχος της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «συρρικνώθηκε για να γίνει πιο δυνατή».
 
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η τράπεζα εξασφάλισε και νέα κεφάλαια, με τη συμμετοχή επενδυτών όπως ο Γουίλμπουρ Ρος που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
 
Σημειώνοντας τον αυστηρότερο έλεγχο που θα συνοδεύσει την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου σε κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη του Λονδίνου, η εφημερίδα επικαλείται τον ίδιο αξιωματούχο της τράπεζας που παραπέμπει στην κατά 10% αύξηση των καταθέσεων, σχολιάζοντας ότι «η εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει σημαντικά».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας