Χατζηγιάννης: Απαιτείται ενοποίηση τραπεζών στην Ευρωζώνη

Το μήνυμα ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο μελλοντικό τοπίο, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα, έστειλε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Νικόλας Χατζηγιάννης από το βήμα του 8ου διετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα το Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών ‘Κώστας Γραμμένος’ του CASS Business School του Πανεπιστημίου Σίτυ του Λονδίνου.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξέτασε το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για τις παραδοσιακές τράπεζες στην ευρωζώνη. Σημείωσε αρχικά ότι απαιτείται ενοποίηση τραπεζών και απαρίθμησε ορισμένους από τους παράγοντες που θέτουν προκλήσεις για τον κλάδο: το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, το πιο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας που απαντά στην ευρωζώνη, τα υψηλά μή εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, το γρήγορο ρυθμό της καινοτομίας που απαιτεί γρήγορη προσαρμογή και την έλλειψη ευελιξίας που διακρίνει τον καθορισμό της αναλογίας κόστους προς έσοδα.

Όπως κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης, οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν ρόλο στο μελλοντικό τοπίο αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν με τα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα. «Φαίνεται ότι οι παραδοσιακές τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να γίνουν περισσότερο όπως τα utilities, δηλαδή εταιρείες δημοσίας χρήσης. Να κάνουν κάτι πολύ πιο απλό και στοχευμένο για τον πολύ κόσμο, αλλά με τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό», εξήγησε, εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

«Φαίνεται, επίσης», συνέχισε, «ότι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων κτλ. θα ξεκινήσουν να γίνονται από εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών, δηλαδή private equity firms, καθώς και η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς τη μεριά όχι του δανεισμού αλλά μάλλον της μετοχικής συμμετοχής μέσω υβριδικών κεφαλαίων ή κάποιου άλλου είδους χρηματοδότησης. Γίνεται πλέον διαχωρισμός μεταξύ των παραδοσιακών απλών δραστηριοτήτων των τραπεζών και οτιδήποτε άλλου εμπεριέχει ρίσκο, που μάλλον θα χρειαστεί σιγά-σιγά να φεύγει από τους ισολογισμούς τους».
Ο κ. Χατζηγιάννης εκτίμησε επίσης ότι ίσως γίνει πιο συχνό το φαινόμενο που έχει ήδη εμφανιστεί στη Βρετανία με τράπεζες που εργάζονται σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου, προσφέροντας στους πελάτες τους βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Πάντως όλες αυτές οι αλλαγές δεν θα συμβούν γρήγορα, εκτίμησε ο Κύπριος τραπεζίτης. «Χρειάζεται να είναι ένας συνδυασμός αποφάσεων των Αρχών και οργανικής εξέλιξης. Αλλά φαίνεται ότι θα είναι κάτι που δε θα γίνει γρήγορα. Τα πράγματα κινούνται αρκετά αργά, διότι μιλάμε για έναν μεγάλο τομέα σε μία ευρωζώνη που έχει και διάφορα άλλα θέματα, σε ένα περιβάλλον όχι δυνατής ανάπτυξης», δήλωσε.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας