Τρ. Κύπρου: Κέρδη €62 εκατ. για το 9μηνο

Στα €5 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία για την Τράπεζα Κύπρου το γ' τρίμηνο του 2016, ενώ τα κέρδη για το εννιάμηνο διαμορφώθηκαν στα €62 εκατ.

Από την άλλη, τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, υποχώρησαν κατά €501 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, ενώ μειώθηκαν κατά €2,6 δισ. ή 23% το εννιάμηνο του 2016.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) (βάσει της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) μειώθηκαν κατά €592 εκατ. ή σε ποσοστό 5% το γ' τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας ταυτόχρονη μείωση ύψους €2,1 δισ. ή 15% για τους πρώτους 9 μήνες της χρονιάς.

Εξάλλου, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €896 εκατ. ή 6% σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας επίσης άνοδο ψους €1,5 δισ. ή 10% το εννιάμηνο του έτους.

Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά €3 δισ, που βρισκόταν στην αρχή του έτους, στα €0,8 δισ., ενώ τα κέρδη πριν τις προβλέψεις ανήλθαν σε €138 εκατ. 

Τα κέρδη, σύμφωνα με την Τράπεζα, διοχετεύτηκαν σε αυξημένες χρεώσεις προβλέψεων και απομειώσεων για ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μία πρακτική, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017.

Hourican: Συνέχεια στη θετική δυναμική, στήριξη της οικονομίας
Την ικανοποίησή του για τη θετική δυναμική, η οποία συνεχίστηκε κατά το γ' τρίμηνο του 2016, ενισχύοντας περαιτέρω τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 και επιταχύνοντας τη μείωση των προβληματικών δανείων, και την αύξηση των καταθέσεών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican.

«Έχουμε μειώσει τα αποθέματα των προβληματικών δανείων για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και κατά €2,6 δισ. ή 23% κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου. Έχουμε ολοκληρώσει αναδιαρθρώσεις ύψους €3,4 δις και το αποτέλεσμα της επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων αυτών είναι ήδη εμφανές», ανέφερε ο κ. Hourican. 

«Για πρώτη φορά η μείωση των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 υπερέβη τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής απόδοσης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) μετά την αναδιάρθρωσή τους, με αποτέλεσμα την έξοδό τους από την κατηγορία των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) εφόσον πληρούσαν τα κριτήρια», τόνισε σχετικά, επισημαίνοντας ότι η μείωση των προβληματικών δανείων αναμένεται να συνεχιστεί. 

Εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι συνθήκες χρηματοδότησης της Τράπεζας συνεχίζουν να βελτιώνονται. 

«Έχουμε αποπληρώσει χρηματοδότηση από τον ELA ύψους €3 δισ. από την αρχή του έτους, σε €0,8 δισ., και η πλήρης αποπληρωμή της πλέον είναι ένας ρεαλιστικός βραχυπρόθεσμος στόχος», σημείωσε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €896 εκατ. το τρίτο τρίμηνο και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται σε 102% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.

«Καταγράψαμε ικανοποιητικά λειτουργικά κέρδη ύψους €138 εκατ. το τρίτο τρίμηνο τα οποία διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, μέσω αυξημένων προβλέψεων, μία τάση η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί και το 2017», είπε, μεταξύ άλλων. 

Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε €5 εκατ. και για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε €62 εκατ.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης το εννιάμηνο και ανήλθε σε 14,6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 

Τέλος ο John Hourican τόνισε ότι η Τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στις δραστηριότητές της που εντείνουν την επιτάχυνση της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Από την αρχή του έτους, πρόσθεσε, χορηγήθηκαν νέα δάνεια ύψους πέραν του €1 δισ. σε υποσχόμενους τομείς της εγχώριας οικονομίας μέσω των κύριων δραστηριοτήτων της Τράπεζας και σε επιχειρηματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της θυγατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Νέα δάνεια ύψους €763 εκατ. χορηγήθηκαν σε κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους και επιδιώκουμε την παροχή περαιτέρω χορηγήσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και ιδιώτες», ανέφερε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου