Χ. Γιωρκάτζη: Αισιόδοξη για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα

Οι συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία σήμερα πόρρω απέχουν από εκείνες του Μαρτίου του 2013 καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και οι προοπτικές έχουν αποδειχτεί θετικότερες σε σχέση με τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας μας. Αυτό ανέφερε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας σε χαιρετισμό της στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Κύπρος στη Μεταμνημονιακή Εποχή».

Παράλληλα, η κ. Γιωρκάτζη εξέφρασε την αισιοδοξία της για τους ρυθμούς υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον χρηματοοικονομικό τομέα και, ενώ επισήμανε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που υπάρχουν, ιδιαίτερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι επίσης όμως γνωστές και οι επιτυχίες, όπως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της Κύπρου το 2014, καθώς και η ύπαρξη πλέον λειτουργικού και θεσμικού εποπτικού πλαισίου».

Οι σημαντικά αυξημένες αναδιαρθρώσεις δανείων, επισήμανε η κ. Γιωρκάτζη, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, απελευθερώνοντας έτσι πόρους που θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της ημερίδας, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως η ΚΤΚ προωθεί την κατάρτιση στα χρηματοοικονομικά θέματα, μέσα από συνεργασίες με τον κόσμο της εκπαίδευσης, και την επαρκή προετοιμασία των νέων για την οικονομική τους ζωή. Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, ανέφερε, είναι ένας από τους παράγοντες που συντελεί, πολλές φορές, σε λανθασμένες οικονομικές αποφάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας