Ψηφιακή μεταμόρφωση στην Τράπεζα Κύπρου

Σχεδιασμοί για πλήρη ψηφιακή μεταμόρφωση της Τράπεζας Κύπρου, της ψηφιοποίησης των τραπεζικών υπηρεσιών και τη δημιουργία παρεμφερή ψηφιακών προϊόντων βρίσκονται υπό μελέτη στον Όμιλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews η τεχνολογική επιτροπή που συστάθηκε σε επίπεδο Διοικητικό Συμβουλίου με επικεφαλής το μη εκτελεστικό μέλος, Lyn Glober, αναμένεται να συνεδριάσει πριν από το τέλος του 2016 για να εγκρίνει το πλάνο ψηφιακής μεταμόρφωσης, με την πρώτη επένδυση να αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ. 

Η ραγδαία εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα και των εργαλείων της, φαίνεται να οδηγεί την Τράπεζα Κύπρου στη μετάβαση σε ένα πιο ψηφιοποιημένο περιβάλλον και στη ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών που παρέχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις φαίνεται να μετουσιώνονται σε στρατηγική ψηφιακής μεταμόρφωσης του Ομίλου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας και η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να ακυρώσει την μέχρι σήμερα τεχνολογική υποδομή της Τράπεζας Κύπρου και να εισαγάγει σταδιακά νέο λογισμικό και χρήση τεχνολογιών Cloud για ενδυνάμωση της αξιοπιστίας του συστήματος.

Από πλευράς Τράπεζας Κύπρου φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για μείωση της χρήσης ρευστού και χαρτιού με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, με στόχο την μείωση του κόστους των υπηρεσιών, την απλοποίηση των διαδικασιών και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ στο γενικότερο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια βελτίωσης της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, στο εξωτερικό είναι γνωστό πως σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως νομικές υπηρεσίες ή ιατρικές υπηρεσίες, απαγορεύεται ρητώς  η πληρωμή τους με τη χρήση ρευστού ώστε να μειώνεται η φοροδιαφυγή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών εντάσσονται και οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των χρεώσεων της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή μειωμένες χρεώσεις για διαδικτυακές υπηρεσίες και αυξημένες χρεώσεις σε υπηρεσίες που παρέχονται σε υποκαταστήματα. 

Παρά τις προσπάθειες για πλήρη ψηφιακή μεταμόρφωση φαίνεται να υπάρχουν και κάποια προσκόμματα τα οποία προκύπτουν από τα κυπριακά δικαστήρια τα οποία με βάση τη νομοθεσία δεν γίνεται αποδεκτή η ψηφιακή υπογραφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Lyn Glober, που ηγείται της τεχνολογικής επιτροπής, εργάστηκε στην BP για 16 έτη, κατέχοντας διάφορες θέσεις στον τομέα της Πληροφορικής και στον τομέα παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, αποχωρώντας ως Αντιπρόεδρος και Ανώτατη Διευθύντρια Πληροφορικής, Εταιρικών Λειτουργιών, όπου ηγήθηκε του μετασχηματισμού του οργανισμού και του ψηφιακού χώρου μέσα από την εισαγωγή αλλαγών σε επίπεδο διαδικασιών και τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων