Χ. Γιωρκάτζη: Ανέπαφος και εκτός Κύπρου ο χρυσός

Ο χρυσός είναι ανέπαφος, δεν είναι στην Κύπρο, φυλάγεται σε Κεντρική Τράπεζα μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας και δεν έχουμε συνυπογράψει πώληση, είπε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Κατά τη συζήτηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Επιτροπή, η Διοικητής είπε επίσης ότι για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή σε περίπου 6 μήνες, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί τροποποίηση του Συντάγματος.

Περαιτέρω η Διοικητής είπε επίσης ότι προέκυψε αντιμετωπίσιμη υποτροπή από τη Ρουμανία με τους συμβαλλόμενους για την πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρουμανία, ανέφερε ότι ο ΕΛΑ στην Τράπεζα Κύπρου έχει μειωθεί σε αισιόδοξα επίπεδα και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα βοηθά τις ανακριτικές Αρχές σε τεχνοοικονομικό επίπεδο όσον αφορά τις έρευνες για το σκάνδαλο στην οικονομία.

Η Διοικητής είπε επίσης πως περαιτέρω μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα αυξήσει τον κίνδυνο εκροών και δήλωσε ότι το ζήτημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πολύπλοκο, υπάρχει πρόοδος όμως δεν θα επιλυθεί εύκολα και σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή, η Διοικητής ανέφερε ότι από τη στιγμή που υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, την υιοθετεί πλήρως.

Αναφορικά με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις για τις οποίες επιφυλάχθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή αργότερα

ΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ