Κόντρα ΥΠΟΙΚ - Γ. Εισαγγελέα με φόντο τον Συνεργατισμό

Σε κόντρα εκτυλίσσεται η διελκυστίνδα Γενικού Εισαγγελέα – Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο του Συνεργατισμού. Η δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη ότι «υπάρχουν και τα Δικαστήρια τα οποία αποφασίζουν τελεσίδικα αν κάτι είναι νόμιμο ή όχι», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του προς τον κ. Γεωργιάδη έκανε λόγο για περιφρόνηση του ΥΠΟΙΚ προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, του Γενικού Εισαγγελέα και του Συντάγματος, Γενικότερα.  Άμεση η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του, εκφράζει έκπληξη και υπεραμύνεται των πρωινών τοποθετήσεων του.  

Έκπληξη Χ. Γεωργιάδη 
Έκπληξη εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνιστά περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

«Η θέση σας όμως ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε, όπως για παράδειγμα ενός ιδιωτικού οργανισμού, να προσφύγει στη δικαιοσύνη συνιστά περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Υπηρεσίας σας, με αφήνει έκπληκτο», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε απαντητική επιστολή προς τον Κώστα Κληρίδη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην επιστολή του, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως το «ότι ο Συνεργατισμός δεν θα πρέπει να μετατραπεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κρατικό οργανισμό αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική θέση της κυβέρνησης, η οποία σχετίζεται με την ανάγκη να διατηρήσει ο Συνεργατισμός την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρέπει να διαθέτει».

Υπενθυμίζει πως αυτό σχετίζεται επίσης με την ανάγκη συμμόρφωσης με τους βασικούς όρους κάτω από τους οποίους έχει παραχωρηθεί η κρατική ενίσχυση, όπως αυτοί καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίοι επιβάλλουν τη μη εμπλοκή του κράτους στην απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.

«Το ό,τι έχετε προβεί σε μια γνωμάτευση βάση της οποίας ο Συνεργατισμός πρέπει πλέον, σύμφωνα με πρόνοιες συγκεκριμένης νομοθεσίας που έχετε εντοπίσει, να θεωρείται και να λειτουργεί ως κρατικός οργανισμός, αποτελεί ακριβώς την ουσία του ζητήματος που έχει προκύψει και γι’ αυτό ενδεχομένως να επιβάλλεται τροποποίηση της νομοθεσίας, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, αφού αναγνωρίζει πως η Νομική Υπηρεσία πρέπει πράγματι να λειτουργεί ως σύμβουλος προς την κυβέρνηση και να υποδεικνύει νόμιμους τρόπους υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Γεωργιάδης προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, σημειώνω πως η εν λόγω γνωμάτευση σας δεν διαβιβάστηκε καν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενημερώθηκε σχετικά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και χρειάστηκε η υποβολή γραπτού αιτήματος προς εσάς για τη διαβίβαση της».

«Θα αποφύγω να χαρακτηρίσω αυτή την παράληψη ως πράξη περιφρόνησης προς την κυβέρνηση», συνεχίζει.

Τέλος, στην επιστολή του, ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει τον κ. Κληρίδη ότι η απάντησή του θα δημοσιευτεί δεδομένου ότι και η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα είχε δοθεί στη δημοσιότητα «παρόλο που θεωρώ ότι η προσοχή της κοινής γνώμης είναι δικαιολογημένα στραμμένη αλλού».

«Να συμβουλεύσει τον Συνεργατισμό να συμμορφωθεί»
Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης σχετικά με την απογευματινή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην πρωινή επιστολή που του απέστειλε. 

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κληρίδης παρατηρεί ότι «δεν διαβίβασα την πρώτη γνωμάτευση μου στον Υπουργό, επειδή ήταν ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας που την είχε ζητήσει, ως προς τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του σε σχέση με το Συνεργατισμό, και καθηκόντως σ΄ αυτόν την απέστειλα με αντίγραφο προς το Συνεργατισμό. Μόλις ο Υπουργός μου ζήτησε αντίγραφο, του έστειλα την ίδια ώρα».

«Το καλύτερο που πρέπει να πράξει ο Υπουργός, είναι να συμβουλεύσει τον Συνεργατισμό και την ηγεσία του, να συμμορφωθούν προς τις πρόνοιες της νομοθεσίας ως έχει τώρα, αντί να αμφισβητεί τις γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων του κράτους και να παροτρύνει τους επηρεαζομένους, να εξετάσουν την πιθανότητα προσφυγής στο Δικαστήριο» καταλήγει.

Γ. Εισαγγελέας: «Ο ΥΠΟΙΚ περιφρονεί τις γνωματεύσεις της Ν. Υπηρεσίας»
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλε νωρίτερα την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας, έκανε λόγο για περιφρόνηση εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, με αφορμή δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Ρ.Ι.Κ. σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο του Συνεργατισμού.

«Με τις σημερινές δηλώσεις σας λυπούμαι να παρατηρήσω ότι έχετε επιδείξει περιφρόνηση προς τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες του Νόμου, ενώ σε παρατήρηση της παρουσιάστριας ότι ερμηνεύτηκε όμως ο Νόμος από τη Νομική Υπηρεσία, απαντήσατε ότι υπάρχουν και Δικαστήρια που ερμηνεύουν τους Νόμους», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε επιστολή του προς τον Υπουργό.

Ο κ. Κληρίδης σημειώνει επίσης ότι οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη παραγνωρίζουν πλήρως τις Συνταγματικές διατάξεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας