Ελεγκτική Υπηρεσία: Η ΣΚΤ εξακολουθεί να αρνείται τον έλεγχο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) εξακολουθεί να αρνείται να παραχωρήσει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τις 26 Οκτωβρίου 2016 ως αναγκαία για τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου από την Υπηρεσία, στη βάση της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία που η ΣΚΤ αρνείται να παραχωρήσει αφορούν θέματα πρόσληψης και ανέλιξης προσωπικού, όρων εργοδότησης και ωφελημάτων προσωπικού και συμβάσεων που έχουν συναφθεί για εξασφάλιση υπηρεσιών από οίκους συμβούλων.

Λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίοι από τις 26 Οκτωβρίου 2016 είχαν αποχωρήσει από τη ΣΚΤ αφού δεν τους παραχωρούνταν στοιχεία, επισκέφτηκαν εκ νέου τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) τη ΣΚΤ με σκοπό να αρχίσουν τον έλεγχο. Από μέρους της ΣΚΤ υπήρξε εκ νέου άρνηση παραχώρησης στοιχείων. Οι λειτουργοί αποχώρησαν άπρακτοι και με σχετικό σημείωμά τους ενημέρωσαν τον Γενικό Ελεγκτή για τα γεγονότα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί με πολυσέλιδη έκθεση γεγονότων και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι ο διαχειριστικός έλεγχος θα πρέπει να διεξαχθεί αφού η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση την οποία ο φορολογούμενος πολίτης διέσωσε καταβάλλοντας €1.7 δις και για την οποία, όπως γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, «ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας έχει όλα τα δικαιώματα, εξουσίες και υποχρεώσεις που έχει έναντι όλων των ελεγχομένων επ’ αυτού οργανισμών».

Διευκρινίζεται εκ νέου ότι ο οικονομικός έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ΣΚΤ έχει ήδη διεξαχθεί από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο τον οποίο έχει ήδη διορίσει η ΣΚΤ και για τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να παράσχει εκ των υστέρων την έγκρισή της. Συνεπώς, ο έλεγχος που θα διεξαχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα είναι διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει και έλεγχο συμμόρφωσης. Σε καμία περίπτωση ο έλεγχος αυτός, όπως άλλωστε γνωμάτευσε και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν αφορά στην εποπτεία της ΣΚΤ, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της ΚΤΚ.

Αντίθετα, όπως επεξηγήθηκε πιο πάνω, ο διαχειριστικός έλεγχος αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής, αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων της κρατικής τράπεζας, ώστε να διαφυλαχθεί η επένδυση των φορολογούμενων πολιτών.

Στα πλαίσια του διαχειριστικού ελέγχου θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, θέματα προσλήψεων προσωπικού, μισθοί και ωφελήματα προσωπικού, οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων από την ΣΚΤ στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και ειδικά κατά πόσον αυτές ήταν σύμφωνες με υγιείς εμπορικές πρακτικές που αναμένεται να ακολουθούνται από παρόμοιους τραπεζικούς οργανισμούς, κλπ.

Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλες κρατικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, που εποπτεύονται και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, σήμερα, ελέγχονται επίσης πλήρως από τα αντίστοιχα Ανώτατα Ιδρύματα Ελέγχου (Γενικό Ελεγκτή/Ελεγκτική Υπηρεσία) της χώρας τους, οικονομικά και διαχειριστικά, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό.

Επισημαίνεται σχετικά ότι ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξ ορισμού δεν έχει οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία, αποτελεί επίσης ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με την αποφυγή πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, ως η δέσμευσή της, αφού ενδέχεται τυχόν τέτοιες παρεμβάσεις να εντοπιστούν κατά τον έλεγχο.

Αυτός είναι και ο λόγος, αναφέρεται, που ουδόλως ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο διαχειριστικός έλεγχος της ΣΚΤ από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο οποίος διεξάγεται στη βάση διεθνών προτύπων ελέγχου, συνιστά παρέμβαση οποιουδήποτε είδους. Άλλωστε τα παραδείγματα από τον ευρωπαϊκό χώρο που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη.

Ακόμη δε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρεται, σε πρωινές δηλώσεις του σε 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς, ανάφερε απλώς ότι το θέμα «παρακολουθείται» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επίμονα εξακολουθούν να προβάλλουν τη θέση αυτή είναι η ΣΚΤ και δυστυχώς και ο ίδιος ο Υπουργός ο οποίος εξακολουθεί να περιφρονεί τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, τις οποίες με βάση το Σύνταγμα οφείλει να ακολουθεί.

Όσον αφορά αναφορές του Υπουργού ως προς δηλώσεις υπαλλήλων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι άποψή μας ότι, αν ο Υπουργός έχει ενοχληθεί από το περιεχόμενο των δηλώσεων, τούτο οφείλεται στην εικόνα των κάκιστων και προκλητικών πρακτικών σε θέματα προσλήψεων στη ΣΚΤ που οι δηλώσεις περιέγραψαν. Αντί όμως να επιζητείται φίμωση των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ας εγκύψει ο Υπουργός, ως εκπρόσωπος των μετόχων που είναι οι φορολογούμενοι πολίτες, στο πρόβλημα, ώστε οι πρακτικές αυτές να εκλείψουν, παρά να συνεχίσουν και απλώς να αποσιωπούνται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)