Ενώπιον σοβαρών αποφάσεων ο Συνεργατισμός

Ενώπιον σοβαρών αποφάσεων θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο κρατικοποιημένος Συνεργατισμός, ύστερα από τις υποδείξεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στον απόηχο της διελκυστίνδας για το κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής έχει την αρμοδιότητα διενέργειας εποπτικού ελέγχου στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) αλλά και των προτάσεων νόμου που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της μετοχοποίησης του Συνεργατισμού, η ΓΔ Ανταγωνισμού εκφράζει προβληματισμό για την πολιτική και πολιτειακή παρέμβαση και διατυπώνει ανησυχίες ότι ίσως ο Συνεργατισμός βρεθεί στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ και της ΣΚΤ συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες. Στον απόηχο της συνάντησης, η Επιτροπεία της ΣΚΤ συγκάλεσε έκτακτη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ΓΔ Ανταγωνισμού τάχθηκε εναντίον της όποιας πολιτικής ή πολιτειακής παρέμβασης στον Συνεργατισμό, η οποία θα καθυστερήσει την πορεία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού και θα αποθαρρύνει την προσέλκυση δυνητικών επενδυτών.

Παράλληλα, υπέδειξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να αυξήσει την αξία της και να μειώσει το λειτουργικό κόστος, με τον δείκτη εσόδων προς έξοδα να βρίσκεται πέριξ του 50% που θεωρείται υψηλό.

Επίσημη επιστολή προς τον ΥΠΟΙΚ
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΓΔ Ανταγωνισμού αναμένεται να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στην ΣΚΤ, μεταφέροντας και επισήμως την αντίδρασή της για τα όλα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, ενώ δεν αποκλείεται και η αποστολή κλιμακίου για επί τόπου ελέγχους.

Τα επόμενα βήματα για την ΣΚΤ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπό το φως των υποδείξεων αυτών, οι επιλογές που έχει ενώπιόν της η ΣΚΤ δεν είναι πολλές. Μία επιλογή είναι η νομική ενοποίηση των 18 Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) με την ΣΚΤ, κάτι που θεωρείται ως το επόμενο βήμα αφού οι όλες οι λειτουργικές ενοποιήσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Η ενοποίηση των ΣΠΙ, υπέδειξαν οι ίδιες πηγές, θα επιφέρει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας μειώνοντας το λειτουργικό κόστος.

Παράλληλα, στα υπό μελέτη μέτρα είναι η επίσπευση της μετοχοποίησης του Συνεργατισμού, εν όψει και νέων εποπτικών απαιτήσεων που αναμένεται να εκδοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2017.

Με βάση το υφιστάμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης η μετοχοποίηση του Συνεργατισμού ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τις αποφάσεις θα προωθήσει η Επιτροπεία της ΣΚΤ, ενώ οι όποιες αλλαγές θα απαιτήσουν την έκδοση αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται πως ο Συνεργατισμός βρίσκεται υπό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, αφού έλαβε σε δύο περιπτώσεις κρατική στήριξη συνολικού ύψους €1,67 δισεκατομμυρίων. Η κρατική στήριξη δίνεται υπό την προϋπόθεση έγκρισης σχεδίου αναδιάρθρωσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου