Ο χρημ/κός αναλφαβητισμός αγγίζει πελάτες αλλά και εργαζομένους των Τ.Ι.

Χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό στους πελάτες των Τραπεζικών Ιδρυμάτων (Τ.Ι.) αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους των οργανισμών παροχής χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών παρατηρεί ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), Νικόλας Χατζηγιάννης.

Ως «χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός» ορίζεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) «ο συνδυασμός ετοιμότητας, γνώσης, δεξιότητας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς, στοιχεία απαραίτητα για την σωστή λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων, με στόχο την επίτευξη ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας».

Μιλώντας σε ημερίδα την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του ΤΕΠΑΚ για τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε πως είναι ένα θέμα επίκαιρο και ουσιαστικό. «Αγγίζει τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των πελατών τους. Είναι ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα τη νοοτροπία των Κύπριων πολιτών. Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με τους πελάτες αλλά και με τους εργαζόμενους στα πιστωτικά ιδρύματα, την πολιτεία και το κανονιστικό – νομικό πλαίσιο», υπέδειξε ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ.

Ακόμη τόνισε πως: «Δεν είναι πλέον επιτρεπτή η έλλειψη γνώσης ή ακόμη και η μη αναζήτηση γνώσης από τους πολίτες. Θέλουμε και χρειαζόμαστε πελάτες που να μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τα προσωπικά τους οικονομικά θέματα (αποταμιευτικές αποφάσεις, επενδυτικές αποφάσεις) και να διαχειρίζονται συνετά τον προσωπικό τους πλούτο».  

«Ως συνεργατισμός θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση και ιδιαίτερα στα παιδιά», ανάφερε ο κ. Χατζηγιάννης. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Συνεργατισμός προχώρησε στην επαναλειτουργία του θεσμού του Σχολικού Ταμιευτηρίου στη Δημοτική Εκπαίδευση σε συνεργασία με τη Συντεχνία των Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το 1/3 περίπου των νέων μαθητών συμμετέχει στον θεσμό καταθέτοντας κάθε Δευτέρα τις αποταμιεύσεις του και διατηρεί τη σχέση με τον Συνεργατισμό μέχρι την αποφοίτηση από το Δημοτικό, ένας θεσμός ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, βοηθά στην ανάπτυξη κουλτούρας αποταμίευσης στα παιδιά.

Παράλληλα, συμμετέχει και στηρίζει την πρωτοβουλία του «Junior Achievement  Cyprus» και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου στο πρόγραμμα «Ξοδεύοντας  Έξυπνα / JA More than Money».

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος