Ανώτατο - Τρ. Κύπρου: Τίποτε προς άσκηση «παρεμπίπτοντος ελέγχου»

Η επίμαχη κανονιστική διοικητική πράξη (ΚΔΠ 406/2011) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς έχει ήδη καταργηθεί και αντικατασταθεί από το αρμόδιο όργανο, μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο γεγονότων που αποτέλεσαν κοινό υπόβαθρο, και δεν παραμένει οτιδήποτε άλλο προς άσκηση «παρεμπίπτοντος ελέγχου».

Αυτό αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο στην ομόφωνη απόφαση του που εξέδωσε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου σε σχέση με το νομικό ερώτημα που παραπέμφθηκε ενώπιον του από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά από αίτημα της πλευράς της υπεράσπισης στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Το Ανώτατο αναφέρει, επίσης, ότι το ζήτημα των συνεπειών που προκύπτουν από την κατάργηση του κανονισμού, πάνω στον οποίο εδράζεται η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, δεν έχει την έννοια του “παρεμπίπτοντος ελέγχου” ατομικής διοικητικής πράξης, ούτε την έννοια της μη εφαρμογής ισχύοντος Κανονισμού λόγω αντισυνταγματικότητας ή ulta vires.

Υπό το φως των ανωτέρω, σημειώνει το Δικαστήριο, η παρούσα δεν είναι περίπτωση που χωρεί γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τα νομικά ερωτήματα που παραπέμφθηκαν.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αναβλήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου εκ νέου και επαναορίστηκε για τις 4 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωί εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναβολή πήρε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και η δεύτερη ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της που αφορά στην εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους, η οποία επαναορίστηκε στις 22 Νοεμβρίου στις 09:00.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς