Πρόστιμα €445.000 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την Uniastrum

Διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν τα €445.000 επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Συγκροτήματος Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής για την απεικόνιση της υπεραξίας της Uniastrum Bank στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της Τράπεζας για την περίοδο που έληξε 30.6.2012 και στις ενδιάμεσες συνοπτικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας για το εννιάμηνο που έληξε 30.9.2012

Σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου επισημαίνει ότι «ολοκλήρωσε τη διερεύνηση της συμμόρφωσης της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, των Διοικητικών της Συμβούλων και του Γενικού Διευθυντή με τον περί τον Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμο του 2007, ως εκάστοτε ισχύει, και της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ με τον περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμο του 2005, ως εκάστοτε ισχύει, αναφορικά με την απεικόνιση της υπεραξίας (Goodwill) της Uniastrum Bank στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της Τράπεζας για την περίοδο που έληξε 30.6.2012 και στις ενδιάμεσες συνοπτικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας για το εννιάμηνο που έληξε 30.9.2012».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι μετά από μελέτη του αποτελέσματος της έρευνας, το Συμβούλιο της EKK διαπίστωσε την ύπαρξη παραβάσεων και κατέληξε στην επιβολή διοικητικών προστίμων ως ακολούθως:


1. Εταιρεία Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, συνολικό διοικητικό πρόστιμο ύψους €25.000.

2. Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ κατά τον ουσιώδη χρόνο:

Διοικητικοί Σύμβουλοι

Θέση

Διοικητικό πρόστιμο

κ. Ανδρέας Αρτέμη

Μη εκτελεστικός Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

€70.000

κ. Γιάννης Κυπρή

  • Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος
  • Διευθύνων Σύμβουλος

€70.000

κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης

  • Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος
  • Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

€70.000

κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης

  • Μη Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος
  • Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας

€50.000

κ. Κώστας Σεβέρης

  • Μη Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος
  • Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας

€30.000

κ. Γεώργιος Γεωργιάδης

  • Μη Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος
  • Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας

€30.000

κα Ειρήνη Καραμάνου

  • Μη Εκτελεστική Διοικητική Σύμβουλος
  • Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας

€30.000

3. Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής, κ. Χρίστης Χατζημιτσής, διοικητικό πρόστιμο ύψους €70.000.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι «Η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής (που σχετίζεται με την υπεραξία της τράπεζας Uniastrum στις οικονομικές καταστάσεις του τραπεζικού ιδρύματος) ήταν χρονοβόρα και πολύπλοκη καθώς η ΕΚΚ χρειάστηκε να συλλέξει και να αναλύσει πλήθος στοιχείων και πληροφοριών. Από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΚΚ διαφάνηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας και ως εκ τούτου επιβλήθηκαν πρόστιμα τόσο στους Διοικητικούς Σύμβουλους, όσο και συμβολικό πρόστιμο στο ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα. Τo Συμβούλιο της ΕΚΚ έλαβε υπόψη του, μεταξύ άλλων, ότι τυχόν επιβολή υψηλού διοικητικού προστίμου στην ίδια την Τράπεζα, δεδομένων των συνθηκών, θα επιβάρυνε τους νέους μετόχους της Τράπεζας οι οποίοι προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίησή της. Θεωρούμε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διερεύνησης πολύ σημαντική όσον αφορά τον στόχο να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια σε σχέση με τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 2013».

«Έκδηλα εσφαλμένη» η απόφαση της ΕΚΚ, λένε πρώην Σύμβουλοι της Τράπεζας
Έκδηλα εσφαλμένη χαρακτηρίζουν πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και προσθέτουν ότι θα προσβάλουν την απόφαση ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.

«Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι έκδηλα εσφαλμένη και κατά την άποψη μας διαπνέεται από μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη κατά αδικαιολόγητο και αστήρικτο τρόπο», αναφέρουν σε ανακοίνωση των νομικών συμβούλων πρώην διοικητικοί σύμβουλοι της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε σύγκρουση με την γνώμη/βεβαίωση των ανεξάρτητων εξωτερικών ελεγκτών της Τράπεζας, Ernst & Young, που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όφειλαν να βεβαιώσουν και βεβαίωσαν προς το Διοικητικό Συμβούλιο ότι οι εν λόγω Οικονομικές Καταστάσεις είχαν καταρτισθεί σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα».

Σημειώνεται ακόμη πως «οι εξωτερικοί ελεγκτές παρείχαν πρόσθετη ειδική γραπτή γνωμάτευση προς το Διοικητικό Συμβούλιο ότι δεν απαιτείτο οποιαδήποτε απομείωση της αξίας της Uniastrum» και προστίθεται πως «μόνο μετά τη λήψη των πιο πάνω βεβαιώσεων, οι πελάτες μας, μαζί με τους υπόλοιπους Διοικητικούς Συμβούλους, προχώρησαν στην έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων».

Τα στοιχεία αυτά και άλλα πολλά, αναφέρεται, «τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία επέλεξε να τα αγνοήσει και να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους πελάτες μας, οι οποίοι καθηκόντως στηρίχθηκαν στις πιο πάνω γνώμες/βεβαιώσεις των ανεξάρτητων εξωτερικών ελεγκτών της Τράπεζας».

«Οι πελάτες μας είναι πεπεισμένοι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης της, δυστυχώς δεν ενέργησε αντικειμενικά, αμερόληπτα και με βάση καθιερωμένες αρχές δικαίου και ως εκ τούτου μας έχουν εξουσιοδοτήσει να την προσβάλουμε ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)