Τα Top 10 ακίνητα στους ισολογισμούς της Τρ. Κύπρου

Πονοκέφαλος για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου παραμένει το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους προχωρούν στην μεταβίβαση προς τα τραπεζικά ιδρύματα των ακινήτων που είχαν δοθεί ως εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό ακινήτων. Την ίδια ώρα, με σχέδιο νόμου που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών και έλαβε σχετική γνωμάτευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγει ο δρόμος τόσο για συμπερίληψη των ακινήτων στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και το δικαίωμα αξιοποίησης των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που συνέταξε το Υπουργείο Οικονομικών και σκοπό έχει την εναρμόνιση του κυπριακού δικαίου με οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθιστά ευρύτερο το πεδίο περιπτώσεων στις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα όταν έχουν αποκτήσει ακίνητη ιδιοκτησία ή μετοχικό κεφάλαιο άλλης εταιρείας κατόπιν διαδικασίας διακανονισμού οφειλών. Ιδιαίτερα, το πιστωτικό ίδρυμα που αποκτά ακίνητη ιδιοκτησία επιτρέπεται α) να επιλαμβάνεται εργασιών συντήρησης του ακινήτου, β) να ενοικιάζει το ακίνητο σε τρίτους υπό την προϋπόθεση ότι η ενοικίαση δεν μειώνει τη δυνατότητα πώλησής του ή γ) στις περιπτώσεις που έχει λάβει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για πώληση του ακινήτου αλλά αυτές απέβησαν άκαρπες, να προβαίνει στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων ή ανάπτυξη του ακινήτου προκειμένου αυτό να καταστεί εμπορεύσιμο βάσει σχετικής μελέτης βιωσιμότητας.

Στη γνωμοδότηση της, η ΕΚΤ επισημαίνει πως η ευχέρεια των πιστωτικών ιδρυμάτων να ασκούν δραστηριότητες με αντικείμενο ακίνητα που αποκτούν, θα διευκολύνει τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Ωστόσο, η εμφάνιση ακίνητης ιδιοκτησίας στις λογιστικές καταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα καταστήσει τη φερεγγυότητα και την κερδοφορία τους πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις της αξίας των ακινήτων. Συνιστά όπως τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν μέτρα επαρκούς προστασίας από τέτοιου είδους μεταβολές και να απασχολούν άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ακινήτων, καθώς ο τομέας αυτός δεν εμπίπτει στις βασικές τους δραστηριότητες.

Τα Top 10 σε αξία ακίνητα στους ισολογισμούς της Τράπεζας Κύπρου
Σημαντικό στοκ ακινήτων πέρασαν στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου από επιχειρηματίες και πολίτες οι οποίοι αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και προέβησαν στο διακανονισμό εκχώρησης ακινήτου προς εξόφληση του χρέους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ομίλου Τράπεζας Κύπρου, Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων (Real Estate Management Unit), τα δέκα μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα (εμπορικά, οικιστικά, οικόπεδα) με βάση την αρχική τιμή πώλησης έχουν ως εξής:

1.    Εμπορικό Κέντρο στο Στρόβολο με αρχική τιμή πώλησης €34 εκατ.

Τριώροφο εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης 59.437 τ.μ. (πάνω από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο), επί της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού. Διαθέτει 1.126 θέσεις στάθμευσης και αποτελείται από μεγάλο χώρο σούπερ μάρκετ, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, καταστήματα και εστιατόρια. Η έκταση του οικοπέδου στο οποίο έχει ανεγερθεί ανέρχεται στα 43.138 τ.μ.
 

2. Εμπορικό κτίριο στο Στρόβολο με αρχική τιμή πώλησης τα €18,3 εκατ.

Διώροφο εμπορικό κτίριο με υπόγειο στο Στρόβολο κοντά στο The Mall of Cyprus. Το κτίριο με συνολικό εμβαδόν 5.184 τ.μ., αποτελείται από την κύρια είσοδο του κτιρίου, χώρο υποδοχής, εκθεσιακό χώρο, γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ο πρώτος όροφος, με συνολική έκταση 4.599 τ.μ., αποτελείται από γραφεία, εκθεσιακούς χώρους, χώρο υποδοχής και άλλους βοηθητικούς χώρους.
 

3. Οικόπεδο στη Λακατάμια με αρχική τιμή πώλησης τα €18 εκατ.

Το οικόπεδο συνολικής έκτασης 71.984 τ.μ. αποτελεί μερίδιο 16% ενός μεγαλύτερου τεμαχίου και βρίσκεται στη Λακατάμια και εμπίπτει σε βιομηχανική ζώνη. 
 

4. Τουριστικό τεμάχιο γης στην Πόλη Χρυσοχούς με αρχική τιμή πώλησης τα €13,25 εκατ.

Τουριστικό τεμάχιο γης με συνολική έκταση 64.058 τμ στην Πόλη Χρυσοχούς στην Πάφο. Εμπίπτει σε δύο εμπορικές ζωνές καθώς και στο σχέδιο προστασίας NATURA2000


5. Οικόπεδο στην Έγκωμη με αρχική τιμή πώλησης τα €11,5 εκατ.

Οικιστικό τεμάχιο γης στην αστική περιοχή της Έγκωμης με συνολική έκταση 19.811 τ.μ. και είναι μερίδιο 6% τεμαχίου γης με πρόσοψη σε εγγεγραμμένο δρόμο που συνδέει τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.


6. Οικόπεδο στο Στρόβολο με αρχική τιμή πώλησης τα €10 εκατ.

Τεμάχιο γης στο Στρόβολο με συνολική έκταση 16.147 τ.μ. και βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λάρνακας. Εμπίπτει στην εμπορική ΕΠΕ με μέγιστο συντελεστή κάλυψης γης το 30%. 
 

7. Υπό ανέγερση οικιστικό κτίριο στη Λευκωσία με αρχική τιμή πώλησης τα €9,75 εκατ.

Οικιστικό κτίριο επί της οδού Γλάδστωνος στη Λευκωσία, κοντά στο πάρκο της Προδρόμου και του ποταμού Πεδιαίου. Το συγκρότημα βρίσκεται σε τρία οικόπεδα με συνολική έκταση των 8.082 τμ και θα περιλαμβάνει συνολικά έξι πολυκατοικίες (B, C, D, E, F, G), καθώς και τέσσερις πολυτελείς βίλες. Οι πολυκατοικίες είναι υπό ανέγερση, ενώ δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες για τις βίλες. Κάθε block θα αποτελείται από 4 οροφοδιαμερίσματα (συνολικά 26 διαμερίσματα) που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός κοινού υπογείου. 


8. Πολυτελής κατοικία στη Λεμεσό με αρχική τιμή πώλησης τα €9,7 εκατ.

Πολυτελής ανεξάρτητη κατοικία στην περιοχή St Raphael στη Λεμεσό, με συνολικό εμβαδό τα 454 τ.μ. Αποτελείται από ένα ενιαίο καθιστικό / τραπεζαρία / αίθουσα πρωινού, ξεχωριστή κουζίνα στο ισόγειο και 4 υπνοδωμάτια όλα με en-suite μπάνια και ένα τζακούζι στον πρώτο όροφο. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα.Η πολυτελή βίλα βρίσκεται σε οικόπεδο έκταση 1.095 τ.μ.
 

9. Εμπορικό οικόπεδο στη Λακατάμια με αρχική τιμή πώλησης τα €9,58 εκατ.

Το ακίνητο αποτελείται από πέντε αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 33.377 τμ. Είναι δίπλα στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού στη Λακατάμεια. Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο τεμάχιο γης έχει εξασφαλιστεί άδεια για την ανέγερη Αθλητικού Κέντρου και Αναψυχής, το οποίο θα περιελάμβανε σινεμά με 12 οθόνες, μπόουλινγκ, κέντρο ευεξίας με καφέ και στούντιο, δύο εξωτερικές πισίνες, 5 εστιατόρια, 4 περίπτερα και χώρους γραφείων, καθώς και δύο υπόγεια για πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους.


10. Εμπορικό κτίριο στη Λευκωσία με αρχική τιμή πώλησης τα €9 εκατ.

Εμπορικό κτίριο οκτώ ορόφων σε τεμάχιο γης συνολικής έκτασης 1.591 τ.μ. επί της λεωφόρου Μακαρίου στη Λευκωσία. Το κτίριο έχει συνολική έκταση 5.650 τ.μ. και αποτελείται:

- 1ο υπόγειο 845 τ.μ.
- 2ο υπόγειο 810 τ.μ.
- Ισόγειο 750 τ.μ.
- Mezzanine 570 τ.μ.
- 1ος όροφος 750 τ.μ.
- 2ος - 8ος όροφος 275 τμ / όροφος

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ