Ε. Γεωργιάδου: Βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο η στρατηγική

Σημαντικές αλλαγές υπέστη τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική Τράπεζα, με την πρόεδρος της, Ειρένα Γεωργιάδου να επισημαίνει ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διόρθωσης πρακτικών του παρελθόντος, δημιουργίας βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και εστίασης στη στρατηγική ανάπτυξης του τραπεζικού οργανισμού. 

Σε συνέντευξη της στο αγγλόφωνο περιοδικό GOLD, η κ. Γεωργιάδου επισημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας τόσο στην Κύπρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο υπέστη κατακλυσμιαίες, όπως υπογραμμίζει, αλλαγές κάτι το οποίο οδήγησε σε σημαντική αναδιάρθρωση της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όσο και τη δομή. Συγκεκριμένα, η οργανωτική δομή έχει πλέον εκσυγχρονιστεί και ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική του Οργανισμού.

Η πρόεδρος της Ελληνικής συμμερίζεται, μάλιστα, την πρόσφατη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με την οποία «Σήμερα είναι πιο επικίνδυνο να παραμένεις προσκολλημένος στο status quo από ό,τι η προσπάθεια για αλλαγή» και επισημαίνει πως στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε, η επιβίωση εξαρτάται από την ικανότητα προσαρμογής και απόκτησης πλεονεκτήματος σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, διαβεβαιώνει πως άλλες αλλαγές δεν βρίσκονται στα σκαριά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του Οργανισμού η κ. Γεωργιάδου επισημαίνει πως βασίζεται σε δύο παράλληλους άξονες, επιδιόρθωσης και οικοδόμησης. Δηλαδή, από τη μια πλευρά επιδιορθώνονται οι πρακτικές του παρελθόντος και απλοποιούνται οι διαδικασίες, ενώ από την άλλη καταβάλλονται προσπάθειες για οικοδόμηση βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου για την Τράπεζα. Η εν λόγω προσπάθεια περιλαμβάνει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, την προώθηση πελατειακών σχέσεων, καθώς επίσης την ψηφιοποίηση και τεχνολογικό μετασχηματισμό, με γνώμονα τη τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.

International Banking και Ναυτιλία
Με την Κύπρο να εδραιώνεται ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, η πρόεδρος της Ελληνικής θεωρεί ότι ο τομέας της Διεθνής Τραπεζικής παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής του Οργανισμού. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα, η κ. Γεωργιάδου δηλώνει πως η Ελληνική επενδύει σημαντικά στον τομέα του International Banking, προκειμένου να καταστεί «καλύτερο στην κατηγορία» του. «Η διεθνής τραπεζική σήμερα δεν έχει τίποτα να κάνει με τη διεθνή τραπεζική του. Οι κανονιστικές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης έχουν αλλάξει άρδην και δεν αφήνουν περιθώριο για να προβείς σε λάθος αποφάσεις. Αυτό είναι αρκετά θεμιτό, στο τέλος της ημέρας, και θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε όλους τους κινδύνους», επισημαίνει η κ. Γεωργιάδου.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, η πρόεδρος της Ελληνικής επισημαίνει πως πρόκειται για ένα από τους τομείς της κυπριακής οικονομίας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. «Η Ελληνική Τράπεζα εξυπηρετεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία για περισσότερο από 40 χρόνια. Στην πραγματικότητα, είμαστε η μόνη Τράπεζα στην Κύπρο με ειδικό κέντρο διαχείρισης πλοίων. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της ναυτιλίας, με συνετό τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο». 

Αρνητικά επιτόκια
Η Ελληνική Τράπεζα επηρεάζεται άμεσα από τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς είναι από τους λίγους τραπεζικού οργανισμούς στην Ευρώπη με μεγάλη ρευστότητα. Η κ. Γεωργιάδου σημειώνει πως διαθέτει δισεκατομμύρια πλεονάζουσας ρευστότητας η οποία βρίσκονται υπό τη μορφή καταθέσεων στην ΕΚΤ με αρνητικές αποδώσεις λόγω των αρνητικών επιτοκίων. «Θεωρείται δίκαιο να πούμε ότι η Ελληνική Τράπεζα τιμωρείται για το γεγονός ότι ήταν συνετή», επισημαίνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΔΣ. Εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής - αρνητικών επιτοκίων – μέχρις ότου ο πληθωρισμός αγγίξει το 2%. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας στο νέο τεύχος του περιοδικού GOLD που κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 16 Οκτωβρίου. 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου