Αναζητείται σύμβουλος για μετοχοποίηση του ΧΑΚ

Διαγωνισμό για την πρόσληψη ανεξάρτητου συμβουλευτικού οίκου εγνωσμένου κύρους, ο οποίος θα καταρτίσει στρατηγικό πλάνο για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου του 2018, προκήρυξε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, ο συμβουλευτικός οίκος στον οποίο θα ανατεθεί το όλο έργο, θα πρέπει να είναι «εγνωσμένου κύρους, με εκτεταμένη εμπειρία για να ετοιμάσει ένα στρατηγικό πλάνο για το XAK, να εντοπίσει και να προτείνει τη βέλτιστη επιλογή για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και/ή στη βάση των σχετικών αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων ή/και του Υπουργικού Συμβουλίου, να παράσχει όλες τις σχετικές υπηρεσίες για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου/επενδυτή».

Η σταθερή αμοιβή του συμβούλου καθορίζεται στις €450.000 πλέον ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται και τέλος επιτυχίας (success fee) επί της αξίας της συναλλαγής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €550.000. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συναλλαγής δεν μπορεί να υπερβεί το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στους όρους εντολής περιλαμβάνεται και η μεγιστοποίηση της αξίας του ΧΑΚ σε μια περίοδο που το κυπριακό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας.

Στην πρώτη φάση, ο ανάδοχος θα πρέπει να ετοιμάσει και να παρουσιάσει ενώπιον της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων το στρατηγικό πλάνο.

Το πλάνο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει «την καλύτερη στρατηγική στη βάση των αναλύσεων για την ενίσχυση της αξίας του ΧΑΚ με όφελος στην κυπριακή οικονομία, την παρουσίαση εφικτών μέτρων, τα οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει το Χρηματιστήριο για σκοπούς μεγιστοποίησης της αξίας του, περιλαμβανομένων και νέων προϊόντων, καθώς και της επιχειρηματικής του αξίας (στη βάση του EBITDA) και της γενικότερης ελκυστικότητάς του για το βέλτιστο στρατηγικό επενδυτή/επενδυτές»

Στο πλαίσιο αυτό, προνοείται διενέργεια αναλύσεων για τα χρηματιστήρια τόσο σε παγκόσμιο όσο και περιφερειακό επίπεδο, για τις κυριότερες εξελίξεις στις αγορές, με έμφαση στις χώρες ή αγορές που σχετίζονται με την Κύπρο, καθώς και σύγκριση (benchmarking) του ΧΑΚ με άλλες χρηματαγορές.

Ο σύμβουλος θα κληθεί επίσης να συναντάται με εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση προτάσεων και εισηγήσεων, να εντοπίσει και να εισηγηθεί δράσεις για ενδεχόμενα οικονομικά, νομικά και τεχνικά εμπορικά θέματα, την αξιολόγηση και βελτίωση της τρέχουσας εταιρικής δομής του ΧΑΚ, προβλέψεις για τα μελλοντικά έσοδα, καθώς και να διεξάγει βολιδοσκοπήσεις δυνητικών επενδυτών.

Επίσης, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του στρατηγικού πλάνου, ο σύμβουλος θα κληθεί να εντοπίσει, να αναλύσει και να παρουσιάσει στην Κυβέρνηση τις πιο εφικτές επιλογές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη σχετική δομή.

«Για κάθε επιλογή», αναφέρεται, «θα πρέπει να γίνεται ανάλυση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων, ιεράρχηση σύμφωνα με τους στόχους της Κυβέρνησης και στη βάση των επιπτώσεών τους επί του στρατηγικού σχεδίου, της κυπριακής οικονομίας, του μέλλοντος του ΧΑΚ και της αξίας του αλλά και γενικότερα των εσόδων της Κυβέρνησης».

Στη δεύτερη φάση, δηλαδή μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τη διυπουργική επιτροπή ή/και το Υπουργικό συμβούλιο, η διαδικασία εισέρχεται στο στάδιο της συναλλαγής, η οποία περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις κανονισμών και τη διαχείριση νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το προσωπικό.

Τέλος, “το συμβόλαιο θα παραμένει σε ισχύ για περίοδο έξι μηνών μετά την υπογραφή της συναλλαγής με το στρατηγικό εταίρο ή επενδυτή, κατά την οποία ο ανάδοχος θα πρέπει να παρέχει οποιαδήποτε αρωγή χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει την Κυβέρνηση στην επικοινωνιακή στρατηγική με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και το κοινό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών