Νομοθετική ρύθμιση για ξένο συνάλλαγμα ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σε ανακοίνωσή του καλεί τη Βουλή να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, χαρακτηρίζοντας ανεδαφικές τις αιτιάσεις περί επέμβασης σε ιδιωτικές συμβάσεις.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ θεωρεί πως οι συμβάσεις αυτών των δανείων είναι παράνομες διότι περιέχουν καταχρηστικές και αδιαφανείς ρήτρες, είναι παράνομες λόγω «δόλου και απάτης» αφού οι τράπεζες δάνειζαν ευρώ σε όρους ελβετικού φράγκου ή ιαπωνικού γεν, δεδομένου ότι δεν έπεισαν κανένα ότι είχαν, διέθεταν ή αγόραζαν ελβετικά φράγκα ή ιαπωνικά γεν.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ σημειώνει πως η ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες αρ. 93/13, όπως έχει ερμηνευθεί σε αριθμό αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να λαμβάνουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα «προκειμένου να πάψει η χρησιμοποίηση των καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις που συνάπτονται από έναν επαγγελματία με καταναλωτές». (Ενωσιακή αρχή της αποτελεσματικότητας της οδηγίας) και προσθέτει πως αποτελεί θέμα δημόσιου συμφέροντος η προστασία των πολιτών που ξεγελάστηκαν και που βρίσκονται στο έλεος των οικονομικά ισχυρών, δηλαδή των Τραπεζών.

«Με βάση τα πιο πάνω η νομοθετική παρέμβαση είναι επιτρεπτή και επιβάλλεται όταν γίνεται για να αναιρέσει την παρανομία, την καταχρηστικότητα και αδιαφάνεια της σύμβασης, αλλά και την ανισότητα μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων», προσθέτει.

Σημειώνει εξάλλου πως υπάρχουν περιπτώσεις σε νομοθεσίες που προβλέπουν παρέμβαση σε ιδιωτικές συμβάσεις όπως η πρόνοια ότι οι ποινικές ρήτρες σε συμβάσεις είναι παράνομες και επίσης η πρόνοια ότι ο τόκος υπερημερίας δεν μπορεί να ξεπερνά το 2%, ανεξαρτήτως του ποσού που προβλέπεται στη σύμβαση.

«Επομένως η Βουλή δεν καλείται να πρωτοπορήσει αλλά με ξεκάθαρη θέση και απάντηση, να άρει μία παρανομία που προκάλεσε και προκαλεί ζημιές σε χιλιάδες αθώους πολίτες», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος