Για τον επιτόπιο έλεγχο της ΕΚΤ προετοιμάζεται ο ΟΧΣ

Πυρετωδώς προετοιμάζεται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για τον πρώτο επιτόπιο εποπτικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΧΣ Σταύρος Αγρότης τόνισε ότι προετοιμαζόμαστε για αυτή τη συνάντηση έτσι ώστε να είμαστε τυπικοί και σωστοί με τις εκθέσεις μας, καθώς το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, όπως σημείωσε, «θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάσει ο οργανισμός τόσο προς την Κεντρική Τράπεζα όσο και προς τα έξω».

Υπογράμμισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι «να είναι η πιο νοικοκυρευμένη τράπεζα όσον αφορά τις υποχρεώσεις».

Εξήγησε ότι ο ΟΧΣ ως εποπτευόμενη τράπεζα υποβάλλει στη διάρκεια κάθε χρόνου μεγάλο αριθμό εκθέσεων που απαιτεί η ΚΤ και η ΕΚΤ και σημείωσε πως πέρα αυτών των εκθέσεων, όλες οι τράπεζες υποβάλλουν και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Θα εξετάσουν όλα αυτά τα πράγματα και παράλληλα θα γίνουν συνεντεύξεις κυρίως με τους διευθυντές του οργανισμού αλλά και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) τα οποία είναι Πρόεδροι κάποιων επιτροπών του ΔΣ, όπως είναι η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου ή η Επιτροπή Κινδύνων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα Σώματα ετοιμάζουν εκθέσεις και έτσι θα θέλουν να συναντηθούν με τους επικεφαλής αυτών Επιτροπών.

Επί του προκειμένου, ο κ. Αγρότης είπε ότι “σε επαφές που είχαμε με την ΚΤ της Κύπρου έχει εκφραστεί θετικά για την πρόοδο του ΟΧΣ τους τελευταίους μήνες” και πρόσθεσε ότι όλα αυτά επιτυγχάνονται από τον Οργανισμό, παρά τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού που διαθέτει.

Αναφέροντας ότι προηγούμενοι έλεγχοι γίνονταν μόνο από την ΚΤ της Κύπρου, ο κ. Αγρότης είπε ότι “ο ΟΧΣ, αν και δεν είναι στην ομάδα των τραπεζών που ονομάζονται συστημικές τράπεζες, αυτή την φορά έκριναν οι ξένοι πως ήθελαν να δουν και εμάς”.

Σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ), ο κ. Αγρότης είπε ότι υπάρχει μικρή μείωση του ποσού των ΜΕΧ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρά τη μείωση του ποσού των ΜΕΧ, παρατηρείται “μια μικρή ανοδική τάση” στο δείκτη των ΜΕΧ έναντι του συνόλου των δανείων λόγω της μείωσης του δανειστικού μας χαρτοφυλακίου.

Προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή την τάση με το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για νέα δάνεια, κυρίως για το νέο στεγαστικό σχέδιο του Οργανισμού “Πάμε Σπίτι”, που άρχισε να προσφέρεται πριν από την αρχή του Καλοκαιριού με χαμηλά επιτόκια, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΧΣ, σημειώνοντας ότι αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη διαφημιστική καμπάνια του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού, ο κ. Αγρότης είπε στο ΚΥΠΕ ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και ότι γίνονται ενέργειες για να προσληφθεί μικρός αριθμός προσωπικού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το όλο θέμα εξετάζεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικότητας και επικερδότητας του οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»