Μειώθηκαν κατά 9,6% τα NPLs το α' εξάμηνο

Μείωση της τάξης του 9,6% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σημειώθηκε στην Κύπρο τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Η ΚΤ σημειώνει ακόμα ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που μειώνουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί στην πορεία επίλυσης του προβλήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώθηκε μείωση κατά €1 δισ. στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, εντός Ιουνίου 2016».

Οι συνολικές χορηγήσεις, προστίθεται, «μειώθηκαν κατά €3,2 δισ. την ίδια περίοδο, φτάνοντας στα €49.950 εκατ. με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων να παρουσιάζεται, ως ποσοστό, αυξημένος από 48,37% σε 49,45%, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων σε απόλυτους αριθμούς».

Σημειώνεται ότι «από το Δεκέμβριο 2014 μέχρι τον Ιούνιο 2016, σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της τάξης των €2,6 δισ. ή 9,6%».

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι αποτέλεσμα αυξημένων αποπληρωμών, αναδιαρθρώσεων που ολοκληρώνουν με επιτυχία την περίοδο παρακολούθησης και επανεντάσσονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, διαγραφών, και διευθέτησης δανείων μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία με απώτερο στόχο την ταχύτερη είσπραξη μέσω πώλησής της».

Από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει η Κεντρική όσον αφορά δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι «βελτιώνονται οι παράγοντες που μειώνουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, π.χ. εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων και τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης».

Όμως, προστίθεται, «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος στην πορεία επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

Αναφέρεται ακόμη ότι οι συνολικές χορηγήσεις σε καθεστώς αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 ανέρχονταν στα €13.700 εκατ., από τα οποία €10.234 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

«Στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στις 30 Ιουνίου 2016, παρουσιάζεται μείωση €194 εκατ. σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2016 επειδή, πέραν από τις νέες και αυξημένες αναδιαρθρώσεις, υπήρξαν αυξημένες αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης», σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, από τις 20.405 αιτήσεις που υπήρχαν συσσωρευμένες προς αναδιάρθρωση, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες για 7.785 περιπτώσεις, 11.449 περιπτώσεις (56,11%) μεταφέρθηκαν για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο και 1.171 περιπτώσεις (5,74%) απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα, είτε από το δανειολήπτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού